Горски от Регионална дирекция по горите в София конфискуваха 50 незаконни коледни дръвчета при извършена днес проверка на търговски обекти в София, съобщиха от ведомството.

14 от дръвчетата са били без превозен билет и задължителните контролни пластини, а другите са били с употребявани пластини, чийто номера не фигурират в представените превозни билети.

От 50 до 5000 лв. глоба за незаконно отсечена елха

От 50 до 5000 лв. глоба за незаконно отсечена елха

Всички коледни дръвчета трябва да имат контролни пластини

 

Иззетите днес дръвчета са от видовете бял бор, смърч и ела. Освен тях са задържани и 36 контролни пластини. На нарушителите са съставени четири акта по Закона за горите.

"От началото на декември, когато започна продажбата на коледни дръвчета горските инспектори от РДГ София са конфискували над 150 броя", каза директорът на Регионална дирекция по горите София Мартин Иванов.

Оказва се, че търговците масово са се научили да правят номера със задължителните маркировъчни пластини, които трябва да стоят на отсечените дръвчета.

По пазарите са засичани случаи, в които тези пластини се режат или нарочно се чупят. Така клиентът, без да погледне, а и често - без да се интересува, си тръгва с елха без пластина. Въпросната пластина се взема и слага на следващата елха, която например е незаконно сечена, но вече изглежда все едно е редовна.

Максималният размер на санкцията за незаконно придобитите елхи е 3000 лева за физически лица, а за юридическите глобата достига до 5000 лева.

При дряновите клонки и живите елхи не се изискват пластини, но търговците трябва да представят хартиен документ, гарантиращ законното им придобиване.

От дирекцията по горите, молят всеки, ако забележи нарушение, да сигнализира на спешния телефон 112.

Даряват за лечение на болно дете по 5 лв. от продажбата на всяка коледна елхичка

Даряват за лечение на болно дете по 5 лв. от продажбата на всяка коледна елхичка

МЗХ за втора година води кампанията: "Купи жива елхичка, помогни на дете"

От началото на 2016 г. досега на територията на РДГ София са съставени над 700 акта за нарушения по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Извършени са 16 000 проверки на обекти и физически лица.

Задържани са 72 МПС-та, 7 ремаркета, 21 каруци, 23 бензиномоторни триона, три коня и около 1200 куб. м дървесина. По издадени наказателни постановления са събрани 106 000 лв.