Служители от отдел "Противодействие на контрабандата и престъпността през държавната граница" в ГДГП и ГПУ Силистра са провели специализирана полицейска операция на територията на София и Силистренска област.

Разкрита е престъпна група, свързана с изготвяне и разпространение на фалшиви документи за самоличност, свидетелства за управление на превозни средства и други официални документи.

Задържани са шестима български граждани, които са поръчвали, изготвяли и предоставяли за ползване фалшивите документи за самоличност с неистински лични данни. По първоначални данни документите са предназначени за чужди граждани, незаконно-пребиваващи както на територията на страната, така и в държави от Западна Европа.

В хода на операцията, под ръководството на наблюдаващ прокурор от районната прокуратура в Тутракан, служителите на ГДГП са извършили претърсване и изземване на пет адреса и помещения на територията на столицата и на Силистренска област, оборудвани с техника за изготвяне и печатане на неистински документи.

При процесуално-следствени действия на адреси, обитавани от тримата задържани в София, са открити две помещения, оборудвани за изработване и печатане на неистинските документи.

Намерени и иззети са веществени доказателства, документиращи съпричастност на всеки един от задържаните в престъпната дейност. Това са компютри, принтери, флашки, устройства за ламиниране, защитно фолио за ламиниране на документи, течност за заличаване на данни, снимки на лица, списъци с лични данни, пластики и заготовки за документи за самоличност - с данни и със заличени данни.

Открита са и напълно изготвени фалшиви лични карти и шофьорски книжки, документи за парични преводи, мобилни телефони и СИМ карти, както и други вещи и предмети, доказващи престъпната дейност. Разпитани са свидетели пред съдия.

Шестима български граждани са привлечени като обвиняеми. На един от тях е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража". На двама е определена гаранция в размер на 10 000 лева, а на останалите трима е постановена мярка за неотклонение "подписка".

Работата по документирането на случая продължава.