Гражданин помогна на полицаи от 6-то РУ в София да задържат трима рецидивисти за "домови кражби". Това съобщиха от пресцентъра на СДВР.

На 5 декември мъжът забелязал извършителите, натоварени с чанти и раници, да излизат от жилищна кооперация в ж.к. "Лагера". Той усетил, че са непознати за района и ги попитал какво търсят. Вместо отговор престъпниците избутали майка му, която го придружавала и побягнали.

В момента на бягството им обаче тримата за засечени от служители на МВР. Полицаите действали мигновено и след кратко преследване групата била задържана - двама от униформените, а третият - от гражданина. При залавянето мъжете направили опит да изхвърлят част от носените вещи.

Направени са няколко обиска на жилища в София, от които са иззети голямо количество накити, парични суми в различни валути и инструменти за преодоляване на заключващи механизми. Извършителите не дали смислено обяснение откъде ги притежават.

Оказало се, че и тримата са добре известни на полицията, с много криминалистически регистрации и осъждани за кражби. В криминалните среди те са известни с прякорите "Испанеца", "Иляка" и "Кокича".

На извършителите са наложени мерки "задържане под стража" за срок до 72 часа.

Зачестяват домовите кражби с подправен ключ

Зачестяват домовите кражби с подправен ключ

В немалко случаи крадците влизат през отворени ПВЦ прозорци