Ако се установи, че някой е разпознал обвинения за убийството в Борисовата градина - Йоан Матев, и не е съобщил, ще понесе цялата строгост на закона. Това увери на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Думите й са по повод петъчното заседание, на което съдът реши да остави Матев зад решетките и посочи информацията, че в училището са го разпознали.

"Няма как да знаем дали хората са разпознали тичащото момче в Борисовата градина", коментира Арнаудова.

Припомняме, че студентът по право бе арестуван във връзка с убийството на 16-годишния Георги Игнатов. Убийството бе извършено на 2 юни 2015 г. преди обед в Борисовата градина.

Полицаи и прокурори проверяват дали Василка Николова, директор на частното училище "Езиков свят", е знаела, че Йоан Матев е замесен е убийството в Борисовата градина.

Проверяват дали директорката на Матев го е прикрила за убийството в Борисовата градина

Проверяват дали директорката на Матев го е прикрила за убийството в Борисовата градина

Заплашват я до 5 години затвор

Разследващите не получили съдействието на обществеността, смята Румяна Арнаудова. Изискана била много информация, а снимките са разпратени в 2000 училища в страната, в университетите и в студентските общежития.

Наказателният кодекс предвижда санкция в случаите, при които гражданин знае за извършено престъпление, но не е уведомил компетентните органи. Има обаче разпоредба, според която ако укривателство е извършено от брат, майка и баща, деянието не се наказва.

Йоан извършил убийството в Борисовата, докато се "мотаел"

Йоан извършил убийството в Борисовата, докато се "мотаел"

Йоан Матев беше оставен в ареста от СГС

Румяна Арнаудова призова гражданите за съдействие, когато имат информация, тъй като без свидетели нито едно престъпление не може да бъде разкрито.