Чуждестранни студенти по медицина бяха объркани с нелегални мигранти и задържани от жители на родопското село Храбрино, съобщава bTV.

Необичайният граждански арест бил извършен в неделя по обяд.

Местните хора забелязали подозрителни чужденци. Те твърдят, че непознатите мъже излезли от гората и изглеждали дезориентирани. По тази причина решили бързо да ги неутрализират.

"Отидоха горе до завоя и се върнаха. Казали им тук надолу да вървят и те тръгнали по улицата надолу. Брадати някакви, като партизани", разказа местна жителка.

Участник в гражданския арест уточни, че непознатите не са говорили български и са били задържани до идването на полицията.

Няма опасност от връщане на мигранти у нас

Няма опасност от връщане на мигранти у нас

Новият регламент за мигрантите води до това, че бежанците ще бъдат разпределени между повече държави и по-равномерно

Органите на реда обаче установили, че проблем всъщност няма - младежите не били мигранти, а студенти, които се обучават в Медицинския университет в Пловдив. Те обяснили, че са предприели пешеходна разходка като туристи в региона.

"Полицията винаги адмирира бързото и своевременно подаване на сигнали, когато хората станат очевидци на закононарушения или престъпления, но такъв начин на действие хората сами да предприемат мерки срещу други лица, не е приемлив, защото в случая се оказва, че това са група млади хора, които са тръгнали на туристическа обиколка в региона", подчерта говорителят на пловдивската полиция Анелия Влахкинова.

Щом разбраха, че са задържали студенти по медицина, а не нелегални мигранти, участниците в гражданския арест пожелаха да запазят анонимност и се оправдаха с необичайния външен вид на планинарите.

През 2023 у нас са задържани над 18 хиляди мигранти

През 2023 у нас са задържани над 18 хиляди мигранти

Това е увеличение от 10,7% спрямо 2022 година