Гражданският съвет към Висшия съдебен съвет прие Акт № 186, с който се допълни регистрационната форма за кандидатстване в него. От кандидатстващите организации ще бъдат изисквани:

  • Копие от удостоверение от ТРРЮЛЦ за регистрация;
  • Информация за целите и предмета на дейността в областта на правото, правосъдието и съдебната реформа, публикации по въпроси от областите на взаимодействие с ВСС;
  • Доказателства относно дейността в обществен интерес в областите на взаимодействие с ВСС, включително участия в работни групи, становища в процедури по обществени консултации, както и инициативи в защита на обществения интерес, реформите и подобряване функционирането на правосъдната система.+

От Гражданския съвет преди това приеха и Акт № 185, с който подкрепят сигнала на Обединението на свободните адвокати (ОСА) относно нарушаване принципа на случайния избор на съдии.

Сигналът е подаден до Съдийската колегия на ВСС, ИВСС и Комисията по правни въпроси към 49-то Народно събрание, Висшия адвокатски съвет и Софийски адвокатски съвет.

Прегледаха и действащата правна уредба, както и поставените от ОСА въпроси, свързана с принципа на случайния подбор чрез електронното разпределение на делата, регламентиран в Закона за съдебната власт.

Акцентирано бе върху предвидената от закона възможност за съдебен контрол върху нормативните актове, включително отмяната им като противоконституционни.

Следващото заседание на Гражданският съвет към ВСС следва да се проведе на 21 юли 2023 г. На него ще бъдат разгледани въпроси към кандидатите за председател на Сметната палата, отправени от Сдружението на одиторите в публичния сектор (СОПС).

Следва да бъде обсъдена също декларация на СОПС до Народното събрание, относно приемането на процедурни правила за предлагане на кандидати за председател на Сметната палата, представяне и публично оповестяване на документите, и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси към Народното събрание, както и процедурата за избор от НС.

Друга тема за следващото заседание е във връзка със сигнал от адв. Росен Димитров за накърняване на престижа на съдебната власт от членовете на ВСС, който е препратен от ИВСС. Темата е предложена от Центъра за приложно-правни изследвания и практики за искане на информация по реда на ЗДОИ от председателите на ВКС, ВАС и Народното събрание.

Гражданският съвет поиска ВСС по-активно да се защитава в медиите

Гражданският съвет поиска ВСС по-активно да се защитава в медиите

Посегателството срещу личността на конкретния магистрат е пряко посегателство срещу върховенството на закона