Предотвратени са 6 случая на имотни измами в София, извършвани от престъпна група от десет души.

Специализираната прокуратура и ГДБОП се похвалиха с успешната операция, проведена в столичния район "Малашевци". Те са извършвали имотни измами на територията на София, като се се съсредоточили предимно върху възрастни и самотни хора, често с някаква зависимост, например от алкохол, което ги е правело допълнително уязвими. 

Заповеди за полицейско задържане има за 5 човека, но се работи по още толкова. Групата се състои от български граждани от ромски произход.

Престъпната група е работила с около 4-5 "бушони", като характерното е, че в предишен период "бушоните" също са били пострадали от дейността на престъпната група, която им е взела имотите. Бушоните работели за тях, като получавали дребни пари. Те живеели на улицата или във фургони. Има данни, че престъпниците са затваряли за определен период възрастни хора и ги принуждавали с физическо и психическо насилие да прехвърлят единствените и последните си имоти. По този начин върастните хора оставали на улицата да се оправят сами. Работи се по случай и за отвличане и изнудване.

Ръководителите на групата вече са били задържани за такива престъпления, имат регистрация. Нито главният секретар на МВР Ивайло Иванов, нито Гешев потвърдиха дали участниците са били вече осъждани и дали са рецидивисти.

Колко са били ръководителите на групата, ще стане ясно в досъдебното и съдебното производство, обясни Иванов. Иван Гешев обаче се включи с информацията за ромски барон с прякор Начо, за когото няма информация да се е занимавал изобщо с някаква легална дейност. Гешев обаче няма да е учуден, ако се окаже, че той има и ТЕЛК-решение.

Спецакция блокира столичните квартали "Орландовци" и "Малашевци"

Спецакция блокира столичните квартали "Орландовци" и "Малашевци"

Операцията е свързана с разследване на имотната мафия

Имотните измами са се извършвали на места, където има ликвидни имоти и те са били с най-различна стойност.

Към настоящия момент категорично са разкрити 3 такива случая на имотни измами. Отделно 3 случая в хода на работата са били предотвратени от служителите на Министерство на вътрешните работи. По случая се работи повече от година. Утре следва да бъде преценено какви обвинения да бъдат повдигнати.

Изключително грозно и нечовешки - така зам.-главният прокурор Иван Гешев определи действията на десетимата от групата. Според оценката му разкритието е сегмент на битовата престъпност, характерен за "определен тип социална прослойка". Схемата е типична за хора с нисък социален статус.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов изтъкна, че от пострадалите лица едно е с психични отклонения и е настанен в болница.

Според Гешев това не е първият случай на разкриване на такива имотни измами, като тези престъпления са характерни за определен тип социални прослойки.

Съпрузи се изправят пред съда за имотни измами за близо 600 000 лева

Съпрузи се изправят пред съда за имотни измами за близо 600 000 лева

Грозят ги до 10 години затвор