Съдът реши да остави зад решетките групата, уличена в имотни измами, която ГДБОП разкри в началото на седмицата, съобщи Нова.

Прокуратурата обвини петима за участие в измамна схема за придобиване на апартаменти в столицата. Пред съда се изправиха четирима от обвинените. Петият бе освободен под парична гаранция, защото оказа пълно съдействие на властите. Подсъдимите остават в ареста беше решението на съдиите, тъй като срещу обвиняемите има достатъчно доказателства за участието им в престъпната група.

Според съдебния състав има опасност те да извършат друго престъпление, ако бъдат пуснати на свобода. 

ГДБОП разби група за имотни измами
Обновена

ГДБОП разби група за имотни измами

Въртели и бизнес с лихварство и скимиращи устройства

Припомняме, в началото на седмицата от брифинг на прокуратурата и ГДБОП стана ясно, че униформените са разкрили престъпна банда, занимаваща се с имотни измами.

Директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов обясни тогава, че почти седем месеца униформените са били по петите на престъпниците. От петимата задържани единият е привлече към наказателна отговорност като ръководител на групата, а другите четирима като участници. Основно бандата е работила на територията на столичния кв. "Люлин". Механизмът, по който са работили също е ясен. Групата търсела необитаеми апартаменти. Лидерът на бандата, чрез широк кръг от познати, установявал починалия собственик, придобивал данни за него, както и дали няма наследници. След това придобивал жилището - чрез "бушони" - хора, които нямат доходи или са зависими, изготвяли завещание от името на починалия собственик. Той им заплащал минимална сума за това. Минавайки през няколко нотариуса, лидерът пристъпвал към придобиването на имота.