Законодателството ни куца по отношение на хакерските атаки. Това е изводът от заседанието на комисията по повод атаката над приходната агенция.

Работата продължава с нестихващ устрем. С това се похвали шефът на спецпрокуратурата Димитър Петров, обяснявайки за разследването на хакерската атака над НАП пред депутатите от ресорната парламентарна комисия. Според него обществото в максимална степен е било информирано за действията на прокуратурата по делото.

Атаката е целяла смут в населението и дестабилизацията на обществените отношения, по думите на Петров.

Борисов призовава да мразим хакерите

Борисов призовава да мразим хакерите

Премиерът се чуди как ще опазим суперкомпютъра на ЕС

Множество длъжностни лица са разпитани. Пострадалите свидетели от атаката са от банковия и застрахователния сектор. Благодарение на техните показания пъзелът се надградил, стана ясно от коментара на шефа на специализираната прокуратура Николай Найденов. Няма данни атаката да е станала със съдействието на човек от данъчната администрация.

Атаката разбила не само ПИК-ове, но и електронни подписи. Благодарения на бързите действия на разследващите не е злоупотребено с информация. Досега компрометиране на ПИК код или електронен подпис няма, увери още Найденов.

От 5 до 15 години затвор предстои за хакерите, ако обвинението издържи в съда. На изслушването в комисията обаче стана ясно, че че има и шанс обвинените да се разминат и с глоба с максимум 5000 лева.

Миналата седмица главният прокурор Сотир Цацаров поиска практически решения в сферата на киберсигурността. 

Хиляди кибератаки дневно се сипят върху банките у нас

Хиляди кибератаки дневно се сипят върху банките у нас

Главният прокурор Цацаров иска законови промени

Припомняме, за атаката над базите на данни на НАП през лятото се обвинени трима души - собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров, изпълнителният директор Янков и служителят Кристиян Бойков.

Проверката на ДАНС и МВР започна започна на 15 юли 2019 г., като сигналът за теча бе разпратен и до медии. Първоначално арестуван бе само Кристиян.

Прокуратурата на три транша прави публични доказателства, с които разполага.

Спецпрокуратурата открехна вратата по делото НАПлийкс

Спецпрокуратурата открехна вратата по делото НАПлийкс

Публикува 4 файла с доказателства срещу Иван Тодоров

Иван Тодоров е обвинен в кибертероризъм, като според държавното обвинение крайната цел на обвинените е била създаване на нестабилност в страната, реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението. Сред целите били и разстройване работата на НАП и други институции, фирми и дейности.