За втори път от началото на скандала НАПлийкс Специализираната прокуратура публикува доказателства от обвинението срещу собственика на "Тад груп" Иван Тодоров, изпълнителния директор Красимир Янков и служителя Кристиян Бойков.

От специализираната прокуратура са публикували 4 PDF файла, озаглавени "Застрахователни дружества", "Разпити резюме", "Справка телеграм" и "Тодоров" - на името на собственика на фирмата Иван Тодоров, който вчера бе върнат в ареста с постановление на Апелативната инстанция. Мярката му е постоянен арест и отменя първоинстанционната мярка с гаранция от 100 000 лв. Припомняме, миналата седмица прокуратурата направи публични други доказателства, на което адвокатите на тримата обвиняеми реагираха с теза, че обвинението се опитва да въздейства на съда и обществото.

Апелативната специализирана прокуратура и Специализираната прокуратура заявяват, че правят публикацията на материали, тъй като считат, че българските граждани имат право на информация по въпроси, които представляват за тях законен интерес, ако информацията не е държавна или друга защитена от закона тайна или не се засягат чужди права.

Адвокатът на Иван Тодоров: Няма доказателства за подбудителство

Адвокатът на Иван Тодоров: Няма доказателства за подбудителство

По думите на Ина Лулчева Тодоров е задържан само за това, че е собственик на фирмата

Представянето на данни и/или доказателства, част от досъдебни производства е възможност за обществото да си изгради правилна преценка за обосноваността на наказателното преследване по казуси предизвикващи голям интерес, се казва в съобщение на сайта на Специализираната прокуратура. Според съобщението публикуваната информация не нарушава презумпцията за невиновност и не застрашава хода на наказателното производство, от което следва да се направи извод, че това не са пълните доказателства, с които разполага обвинението.Заявява се още, че "водени от това разбиране, при абсолютно спазване на закона, ще продължим да информираме обществеността по въпроси, представляващи голям обществен интерес".

Първият файл, озаглавен "Застрахователни дружества", представлява устни свидетелства на представители на четири броя фирми, че нямат отношения с "Тад груп" и че фирмата на Тодоров не следва да притежава техни лични данни.

Най-интересен е може би е файлът "Разпити резюме" - с гласни доказателства - два разпита на свидетели. Вчера прокуратурата твърдеше, че свидетелите са от две групи, най-условно: свидетели, работили в "ТАД груп", и свидетели, потърпевши от дейността им.

Единият свидетел описва по-подробно действия на Кирстиян, включително и това, че е колекционирал незаконно придобити бази данни на външно устройство.

Папка "Ne se chistiiiii" от компютъра на Кристиян е доказателство на обвинението

Папка "Ne se chistiiiii" от компютъра на Кристиян е доказателство на обвинението

Прокуратурата разпрати стоп кадри със субтитри като част от доказателствения материал

Именно първият свидетел обяснява, че Кристиян е искал помощ или съдействие за хакването на системата на НАП. "Аз се съгласих, но му казах, че ще го направим по-късно, тъй като отивам на зъболекар. С това разговорът ни за НАП приключи. Аз се съгласих само, защото не ми се занимаваше с него, но нямах намерението да го правя и аз лично не съм правил нищо", заявява свидетелят. По-късно същият засякъл, че Кристиян се е похвалил в Телеграм за това, че е успял, но преди това е искал да му бъдат дадени от някой колега - хакер IP-адресите на nap.bg и nra.bg. "Тогава Кристиян написа:"ей, сега ще видите какво ще стане, момчета".

Свидетелят твърди и че: Поради това, което разказах, когато изтече базата данни на НАП, веднага си помислих, че Кристиян Бойков го е направил. Помислих си, че той е записал базата данни на НАП и я изпратил на медиите...". Според същия свидетел Кристиян се е хвалил, че разполага с голяма база данни, съдържаща регистрационните номера на много автомобили, както и лични данни на собствениците на автомобили.

"Предполагам, че Иван е поставил на Кристиян задачата да хаква различни сайтове и после да им предлага да станат наши клиенти", казва още той.

Вторият свидетел заявява: "Кристиян постоянно критикуваше държавата и ниското ниво на киберсигурност на различните държавни платформи и сайтове. Дори няколко пъти с насмешка казваше, че има предчувствие за дадена платформа какви уязвимости има без да конкретизира, а Иван Тодоров, отново на майтап му казваше "ми дай да видим какво имат", заявява вторият свидетел. В показанията на този втори свидетел намираме и идеята за саботаж на държавата чрез пръскане с вода на високопоставени гости в парламента.

Прокуратурата иска делото за собственика на "ТАД Груп" да не е публично

Прокуратурата иска делото за собственика на "ТАД Груп" да не е публично

Заради нови доказателства

В показанията на втория и третия свидетел се откриват и най-много изречения, които свързват действията на Кристиян с директора Красимир Янков и собственика Иван Тодоров, като те описват Тодоров като знаещ всяко едно действие във фирмата и лично вземал участие в решенията.

Третият файл, озаглавен "Телеграм" съдържа извадки от чатове между Кристиян Бойков, Иван Тодоров и трети лица, в които се говори за различни пробиви на кибер сигурността на сайтове и платформи. С изключение на жаргонния език, нищо по-особено не прави впечатление, от което да се извлече директно доказателство по обвинението. 

Четвъртият файл с име "Тодоров" съдържа отново чатовете от между Кристиян и Иван Тодоров и именно от там е репликата "Ще свалям правителството, хаха". Именно от тези чатове са и репликите, че открития за ниско ниво на защита ще предизвикат скандали, ще бъдат поети от медии като такива, както и репликата за "Бивол". От публикувания контекст обаче не става ясно, че Кристиян и/или Тодоров са били във връзка с "Бивол", нито че са работили по тяхна поръчка.

Припомняме, скандалът с теча на данни на над 4 млн. български граждани от системите на НАП се разрази от 15 юли, когато файл с лични данни беше разпратен от хакер до няколко медии. При първоначалните реакции на властите беше изнесено и съмнението за руски хакер - теза, която по-късно бе изоставена.

По случая няколко дни по-късно бе арестуван Кристиян Бойков, служител на "Тад груп", който бе освободен от ареста. С обвинения се сдобиха и изпълнителния директор Красимир Янков, и собственика на фирмата Иван Тодоров, който беше арестуван на връщане в страната след служебно пътуване. Към този момент Бойков и Янков не са в ареста, макар и да остават с повдигнато обвинение.

ГДБОП влезе във фирмата, в която работи обвиненият за хакването на НАП

ГДБОП влезе във фирмата, в която работи обвиненият за хакването на НАП

Не са ясни целите на акцията

За първи път тезата, че Кристиян Бойков не е действал сам беше изказана от главния прокурор Сотир Цацаров, в последствие потвърдена и от Иван Гешев и Ивайло Спиридонов, съответно за.-прокурор и шеф на ГДБОП. Действията на тримата обвиняеми бяха обвързани и с политическа връзка към разследващия сайт "Бивол", като от прокуратурата обявиха, че ще поискат от френското правосъдно министерство главният редактор Атанас Чобанов да бъде разпитан.

25% от българите не са с хакнати данни

25% от българите не са с хакнати данни

Приложението на НАП работи само с български оператори