Aпелативният специализиран наказателен съд да гледа утре при закрити врати делото за ареста на собственика на "Тад Груп" Иван Тодоров.

Такова искане е отправил до съда временният шеф на Апелативната специализирана прокуратура Николай Найденов, съобщи lex.bg. 

Искането му е публикувано на сайта на прокуратурата и от него става ясно, че са събрани нови доказателства, които могат да разкрият чувствителна информация за хора и фирми.

Прокурор Николов пише, че става дума за взаимоотношения на клиенти с банки и застрахователи, данъчни документи и междуфирмени търговски отношения, свързани с прякото развитие на икономика на страната.

100 000 лв. гаранция за шефа на компанията, обвинен за хакерската атака в НАП

100 000 лв. гаранция за шефа на компанията, обвинен за хакерската атака в НАП

По 20 000 лв. са гаранциите за подчинените му

"Не би било редно и правилно по отношение на тази информация отнасяща се до физически и юридически лица и осъществяващи разнородна дейност подчинена на законовите изисквания в страна, да бъде изложена на показ и достояние на лица присъстващи в съдебната зала, защото те биха били застрашени по един или друг начин /икономически или психически/, както и със свои противоправни действия да застрашат националната сигурност на страната. Напротив, намирам за правилно това, че следва да бъде защитен обществения ред, интерес и спокойствие на българските граждани и успоредно с това, органите на държавна власт и местно самоуправление и техните администрации да имат необходимия комфорт с оглед полагане и осъществяване на необходимите действия за своевременното и качествено обслужване на населението и подобряване на техните комуникационни и информационни системи", се казва в искането до съда.

Миналата седмица първоинстанционният спецсъд освободи Тодоров от ареста срещу гаранция от 100 000 лева, след като той беше задържан на летището в София, след като се завърна от чужбина.

Тодоров е обвинен в тероризъм заради хакерската атака в Националната агенция за приходите (НАП), заедно със служителите в "Тад Груп" Кристиян Бойков и Георги Янков, които също са на свобода срещу гаранции от по 20 000 лева.

Задържаха собственика на "ТАД Груп"

Задържаха собственика на "ТАД Груп"

Иван Тодоров е задържан на летище "София"

След освобождаването на шефа на фирмата, прокуратурата публикува част от доказателствата, които смята да представи утре пред втората инстанция, където ще настоява за постоянен арест за Тодоров.

От тях стана ясно, че камери в "Тад Груп" са записали разговори на 20-годишния Бойков с Янков, като в тях младият мъж говори за информация, която е пратил до медиите.

Папка "Ne se chistiiiii" от компютъра на Кристиян е доказателство на обвинението

Папка "Ne se chistiiiii" от компютъра на Кристиян е доказателство на обвинението

Прокуратурата разпрати стоп кадри със субтитри като част от доказателствения материал

От прокуратурата разкриха още, че на личния си телефон Бойков е имал и файл със заглавие "NE SE CHISTIIIIIII", на който е събирана информация за депутати, съдии, прокурори, следователи, областни управители и кметове. От скрийншота пък стана ясно, че е ползвана платформата "Pastebin", а след като е известно и името на файла, лесно може да бъде намерена информацията с личните данни на 2099 магистрати.

Преди дни пък шефът на ГДБОП Ивайло Спиридонов заяви, че младежът може би е бил подведен от работодателите си и в хода на разследването обвиненията срещу него може и да отпаднат, и той да стане свидетел на прокуратурата.

ГДБОП: "Тад груп" са действали по поръчка
Обновена

ГДБОП: "Тад груп" са действали по поръчка

Прокуратурата извадила доказателства, за да отговори на медийните изяви на обвинените