75% от българите, които са използвали приложението НАП във връзка с хакерската атака, са получили sms, че имат неправномерно разкрити лични данни, а останалите 25% са получили sms, че данните им не са хакнати.

Данните представи говорителят на Националната агенция за приходите (НАП) Росен Бъчваров на брифинг пред журналисти. 

ЕС стиска палци да не са хакнати от България и данни за борба с ДДС измами в Европа

ЕС стиска палци да не са хакнати от България и данни за борба с ДДС измами в Европа

Лоша новина за присъединяване на страната в Шенген, организация с много чувствителна база данни

След около 2-3 седмици в приложението на Националната агенция по приходите (НАП) ще може конкретно да бъде отговорено подробно какви данни са изтекли, стана ясно от думите му. Той увери, че хората трябва да бъдат спокойни, че никой не може да им отнеме движимото и недвижимото имущество. Бъчваров успокои и че не е нужда да се сменят и личните карти. 

НАП съветва какво да правим - без паника

НАП съветва какво да правим - без паника

Можем да сменим паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП

Хората от чужбина, които искат да проверят дали имат хакната информация в НАП, няма да могат да го направят, ако нямат български телефон на български оператор, за да получат sms.

Те трябва да се обадят в Приходната агенция, подчерта Росен Бъчваров.

Проверете дали са ви изтекли данните от НАП

Проверете дали са ви изтекли данните от НАП

НАП пусна приожението за проверка

От вчера, когато около 18 часа бе пуснато приложението, са направени около 500 000 справки.

Много е важно да се комуникира отговорно, посочи Бъчваров и увери, че приходната агенция е готова да отговори на всички въпроси.

Няма нито пряка, нито непосредствена заплаха за имуществото на българските граждани. Няма причина за паника и необмислени действия, успокои Бъчваров.

Той очаква от българските граждани, които са засегнати от хакерската атака, да си сменят паролите на електронните пощи и да сменят номера на персоналния идентификационен код от НАП.

Втората препоръка от НАП е за предпазливост, когато някой се човек се свързва с друг и иска да направи нещо.

Третата препоръка от Приходната агенция е всеки потребител да прочете съветите и отговорите на най-често задаваните въпроси в НАП. Предстои в следващите дни и седмици приложението да бъде актуализирано и вече да дава отговор на въпроса какви данни са разкрити

5 млн.лв. годишно даваме за киберсигурност, призна Дончев

5 млн.лв. годишно даваме за киберсигурност, призна Дончев

Пробивът е тежък киберинцидент, но не е тежък инцидент, смята вицепремиерът

НАП съдейства и ще продължи да съдейства с всички законови средства на хората, засегнати от хакерската атака, довела до източването на данните на близо 5 млн. души.

Адвокат Цветанов от Асоциация за отговорно небанково кредитиране посочи, че компаниите, които са лицензирани да отпускат бързи кредити, са предприели мерки за идентификация на клиентите си и те не включват само лични данни.

Процесът по отпускане на кредита включва намесата на служител, който верифицира процеса по идентификация на клиента. По думите на адвоката е постигната сигурност.

Не може да се кандидатства за бърз кредит или за потребителски с генерално пълномощно, каза още адвокатът.

Проверени са записите в базите данни на НАП и приложението на Приходната агенция не връща различна информация. Към момента между 25-30% от справките връщат отрицателен отговор, защото няма неправомерно разкрити лични данни, а за другите 70%-75% отговорът е положителен, акцентира Росен Бъчваров.

Относно тези 189 души, които са най-критично засегнати, от Приходната агенция обясниха, че при тях по-особено е пълната, изчерпателна и структурирана информация, което е видно веднага.

Към тези хора НАП се е обърнал персонално и те са предупредени да бъдат по-бдителни относно опитите за атаки през мейли, телефони и др. Тези 189 души също не се налага да сменят личните си карти, уверяват от НАП.

Проверяват и всички бивши служители на "Тад груп"

Проверяват и всички бивши служители на "Тад груп"

Гешев не го интересуват протести и политически събития, а прави неща, които други само обещават

Припомняме, на 15 юли 2019 г. ДАНС, МВР и НАП проверяваха сигнал от хакер, че е източена значителна част от базата данни на Националната агенция по приходите. Малко преди изказването на президента от прокуратурата съобщиха, че задържаният е освободен с мотив, че е необходимо да се съберат повече доказателства.

Дни по-късно от ГДБОП влязоха във фирмата, в която роботи обвинения, иззеха всички служебни компютри и повдигнаха обвинения на 20-годишния Кристиян Бойков, собственикът на фирмата, в която той работи - Иван Тодоров и на търговския директор - Георги Янков. И тримата са обвинени за кибертероризъм.

Експертът по киберсигурност Спас Иванов заяви, че не може да се говори за дигитален Чернобил, но все пак проблемът не трябва да се неглижира. Щом се е стигнало до такъв пробив, значи нещо генерално е сбъркано в сигурността на системите на важни държавни институции, категоричен бе той.

Хакерите също се сдобиха с личните данни на 5 милиона български граждани, съдържащи се в базата данни на НАП, както и други бази данни. Някои файлове съдържат информация за банковите сметки на български граждани в чужбина. 

Румен Радев: Не е достатъчно да напишеш закон за киберсигурност

Румен Радев: Не е достатъчно да напишеш закон за киберсигурност

Държавният глава настоя за поемане на отговорност