Комисията за защита на личните данни има право да глобява всички - и публични, и частни субекти. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на журналистическа реплика: "Правилно ли е да глобяват от Комисията за защита на личните данни (КЗЛД) приходната агенция и НАП с какво ще плати - естествено с нашите данъци".

"В случая с НАП сте права - една глоба се плаща от публичните приходи, от данъци", заяви Дончев.

По негова оценка, пробивът, който е станал (изтичане на лични и финансови данни на около 5 млн. българи - б.р.), е много тежък киберинцидент, защото информацията трябва да е защитена.

Това не е тежък инцидент, веднага каза Дончев. Според него, най-тежкият киберинцидент е, ако някой влезе и започне да променя данните. Вторият по тежест инцидент е някой да унищожи данните. 

НАП съветва какво да правим - без паника

НАП съветва какво да правим - без паника

Можем да сменим паролата на електронната си поща и ПИК кода от НАП

България дава много малко пари за киберсигурност. Разходите за година са около 5 млн. (лева - б.р.) което е нищо, оцени сам Дончев отпуснатия бюджет в това перо.

Той е категоричен, че за целия теч на данни ще се установи кой е виновен - всички служители от най-ниското до най-високото ниво и ще бъдат предвидени наказания.

В момента приоритет е овладяването на ситуацията. Естествено - ще се разбере кой е виновен, естествено - ще се определи конкретно вината и на виновните лица - тези, които са допуснали професионална небрежност, ще се предложат наказания, каза Дончев. 

Трима от "ТАД Груп" с обвинения за атаката срещу НАП; Симеонов и Каракачанов изхвърлиха Сидеров от "Обединени патриоти"

Трима от "ТАД Груп" с обвинения за атаката срещу НАП; Симеонов и Каракачанов изхвърлиха Сидеров от "Обединени патриоти"

Преглед на печата

По думите му, в момента най-важното е да се минимизират рисковете - с изтеклите данни да не се извършват злоупотреби. Работата започна, идентифициран е обемът лица - малко над 180, за които има изтекли критично количество данни", каза вицепремиерът по европейските фондове, който отговаря за електронното правителство.

Според него от НАП са се свързали с тези над 180 души и ги съветват, предлагат им помощ какво е необходимо да се направи след като личните им данни, предоставени на Националната агенция по приходите, не са опазени от държавната институция. 

25% от българите не са с хакнати данни

25% от българите не са с хакнати данни

Приложението на НАП работи само с български оператори

Дончев обясни, че при проверка за себе си открил, че бил свързано лице със сина си, което по думите му, едва ли е някаква новина. "Има го и ЕГН-то, което не е добре, но до преди няколко години ги имаше на избирателни списъци", успокои вицепремиерът почти 5 млн. българи, чиито лични данни бяха хакнати от базата данни на НАП. 

По думите му е нужно да бъде направен пълен анализ на масивите - какво има в тях и какъв е потенциалът за злоупотреби. 

Обвиниха и собственика на фирмата, свързвана с хакерската атака срещу НАП

Обвиниха и собственика на фирмата, свързвана с хакерската атака срещу НАП

С обвинения се сдобиха и Кристиян и работодателят му

На второ място е какви мерки да се вземат, за да не се случва пак подобен пробив. Сред мерките, споменати от Дончев, са наемането на по-висококачествени специалисти, което означава и по-високи заплати, включително и внедряването на най-модерни софтуерни решения за защита на критичната система

На въпрос: "Подозирате ли, че има изтичане на частни бази данни в частни финансови институции след като и фирма за бързи кредити за 10 минути проверява досието", Дончев каза, че прокуратурата обявиха, че няма изтичане, но има данни за пробив - достъпване на масивите на частна компания. 

"Най-трудното е хем електронните ни системи да са публични - гражданите да могат да правят справка, хем да са защитени. Най-защитени са системите, които не са свързани с интернет - системите на МВР, примерно", обясни отговорникът за електронното управление на България.

Иначе - и нотариуси, и банки и куп други оторизирани лица имат право да правят справки, ползвайки масивите на държавата. Те така предоставят по-бързо услуги, допълни Томислав Дончев. 

Анкетна комисия разглежда хакерската атака в НАП

Анкетна комисия разглежда хакерската атака в НАП

Предложението дойде от ГЕРБ

 

Припомняме, на 15 юли 2019 г. ДАНС, МВР и НАП проверяваха сигнал от хакер, че е източена значителна част от базата данни на Националната агенция по приходите. Малко преди изказването на президента от прокуратурата съобщиха, че задържаният е освободен с мотив, че е необходимо да се съберат повече доказателства.

Дни по-късно от ГДБОП влязоха във фирмата, в която роботи обвинения, иззеха всички служебни компютри и повдигнаха обвинения на 20-годишния Кристиян Бойков, собственикът на фирмата, в която той работи - Иван Тодоров и на търговския директор - Георги Янков. И тримата са обвинени за кибертероризъм.

Експертът по киберсигурност Спас Иванов заяви, че не може да се говори за дигитален Чернобил, но все пак проблемът не трябва да се неглижира. Щом се е стигнало до такъв пробив, значи нещо генерално е сбъркано в сигурността на системите на важни държавни институции, категоричен бе той.

Ден след като стана ясно, че има пробив и теч на лични данни, вътрешният министър Младен Маринов призна, че има пробив в националната сигурност на страната и заяви, че една от версиите, по които се работи, е с руска следа.

Хакерите също се сдобиха с личните данни на 5 милиона български граждани, съдържащи се в базата данни на НАП, както и други бази данни. Някои файлове съдържат информация за банковите сметки на български граждани в чужбина.