Депутатите създадоха временна анкетна комисия за хакерската атака над НАП.

Предложението за комисията дойде от ГЕРБ. Даниела Дариткова предлага комисията да се състои от 15 члена. В състава й та иска да влязат Мануил Манев, Александър Иванов и Красимир Ципов, който герберите искат да е председател на комисията.

Социалистите излъчиха Иван Иванов, Румен Гечев за заместник-председател и Явор Божанов. ДПС излъчи Ахмед Ахмедов, Сергей Кичиков и Халил Летифов. Патриотите включиха в състава Валентин Касабов, Маргарита Николова и Емил Димитров. "Воля" предложи Кръстина Таскова , Дора Христова, Боряна Георгиева.

Цацаров: Хакерът Кристиян не действа сам

Цацаров: Хакерът Кристиян не действа сам

Самата фирма трудно би могла да бъде подозирана в престъпление

Припомняме, на 15 юли 2019 г. стана ясно, че ДАНС, МВР и НАП проверяват сигнал от хакер, че е източена значителна част от базата данни на Националната агенция по приходите. При първите официални изявления стана ясно, че при хакерската атака е са засегнати около 3% от базата данни на НАП

Въпреки че експерти предупреждаваха, че ако се окажат верни информациите за засегнати 4 млн. лица с изтекли данни това ще е най-голямото изтичане на лични данни, от НАП успокояват, че тежки и сериозни последствия не може да има. Вчера бе обявено, че няма нужда тези граждани да си сменят личните карти, а сериозно засегнати са едва под 200 души, които ще бъдат лично уведомени по телефона.

От НАП обаче признаха, че до този момент сериозен преглед на информационната сигурност не е правена. Едва три дни след като стана ясно, че пробив е имало, започна одит на информационните системи на приходната агенция, а КЗЛД започна проверка в началото на тази седмица.

От БСП настояха държавният глава да свика КСНС на тема кибер сигурността и националната сигурност. От ДПС още преди няколко дни лансираха идеята Народното събрание и депутатите да разгледат проблема.

Румен Радев: Не е достатъчно да напишеш закон за киберсигурност

Румен Радев: Не е достатъчно да напишеш закон за киберсигурност

Държавният глава настоя за поемане на отговорност

Няколко дни след атаката беше арестуван 20-годишният Кристиян Бойко, на когото беше повдигнато и обвинение за киберпрестъплението. По-късно Кристиян беше освободен, но разследването продължи. Антимафиоти влязоха във фирмата, в която работи "хакерът" и арестуваха един от директорите й - Георги Янков, на когото вчера му бе повдигнато обвинение за тероризъм. Кристиян отрича да е извършил атаката, а адвокатите му заявяват, че той е най-удобната жертва, а обвиненията спрямо фирмата могат да се дължат и на разправа между конкуренция. 

Адвокатът на Кристиян: Не ни намесвайте в политиката

Адвокатът на Кристиян: Не ни намесвайте в политиката

Георги Стефанов смята, че разследващите сами минират доказателствата