Около 4 млн. души са пряко засегнатите хора от хакерската атака. Преки, непосредствени и тежки последици не изглеждат вероятни. Това обяви говорителят на НАП Росен Бъчваров пред Нова телевизия по повод хакерската аката, довела до изтичането на данните на близо 5 млн. души.

Вероятността с данните да се случат хипотези като теглене на кредити са много малко, увери говорителят на НАП и призна, че пробитият сървър не е изрично деклариран като критична инфраструктура.

Текат проверки в четири направления - одит, външен екип, който да оцени базата данни, извършват се проверки и специализираните служби работят, за да оценят уязвимостта на системите.

Освободиха от ареста хакера Кристиян

Освободиха от ареста хакера Кристиян

С писмо НАП го оневинявали

Бъчваров изтъкна, че е конструирано и едно приложене на НАП, с което може да провери дали личните му данни са открадните и какво да направи. Това съпоставя не само изтеклата информация, но и с информацията в сървърите на НАП. С приложението хората могат да проверят възможно най-рано дали са били част от хакерската атака, поясни говорителят на НАП.

На въпрос виновен ли е Кристиян Бойков и защо бе освободен от ареста с мярка за неотклонение "подписка", Бъчваров отбеляза, че това вероятно ще прецени съда и не е той подходящият човек, който може да се произнася по вина.

Той допълни, че най-важният въпрос е какво могат да направят хората, които подозират, че са изтекли техните лични данни.

В студиото на Нова телевизия главният редактор на kaldata.com Светлин Желев посочи, че хакерите се опитват да търгуват с такава информация. Кой има изгода от такова нещо и защо се случва сега, запита Желев.

Той вярва, че службите ще го разгадаят, но целия случай с хакерската атака бил като "сценарии на филм, който можем да го видим някой ден".

Борисов иска хакерите да работят за държавата

Борисов иска хакерите да работят за държавата

По думите му сме имали уникални вълшебници в IT сектора

Припомняме, че вчера стана ясно, че хакера Кристиян Бойков е освободен с мярка за неотклонение "Подписка". 

Вчера на 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвинение за киберпрестъплението, след като той беше задържан на работното си място.

Беше установено, че младежът е пробил и сайта на МОН преди 2 години.

По повод хакерската атака премиерът Бойко Борисов заяви, че в Бъгария има уникални вълшебници в IT сферата и трябва хакерите да работят за държава.

Румен Радев: Не е достатъчно да напишеш закон за киберсигурност

Румен Радев: Не е достатъчно да напишеш закон за киберсигурност

Държавният глава настоя за поемане на отговорност