Хакерите в България са получили достъп до огромни количества информация, включително досиета от мрежата на ЕС за борба с измамите EUROFISC. Комисията потвърди за Euractive, че наблюдава текущата ситуация. 

Прокурорите са повдигнали обвинения срещу двама работници в компания за киберсигурност с тероризъм като част от разследване на най-големия пробив на данните в България.

Хакерите също се сдобиха с личните данни на 5 милиона български граждани, съдържащи се в базата данни на НАП, както и други бази данни. Някои файлове съдържат информация за банковите сметки на български граждани в чужбина.

Една от най-чувствителните бази данни, които са хакнати, изглежда е EUROFISC, механизъм, предвиден за държавите-членки за бързо и целенасочено споделяне на информация в борбата с организираните измами с ДДС и особено с измамите "въртележки". Тази система за борба с измамите е въведена през 2012 г.

500 000 имейла и пароли открили в компютрите на "Тад груп"

500 000 имейла и пароли открили в компютрите на "Тад груп"

Отваряни са и пощи на граждани

На въпрос от Euractive, говорителят на Комисията Йоханес Бахрке заяви, че изпълнителната власт на ЕС е запозната с докладите и е в контакт с българските власти.

"Това е тяхна задача. Комисията е уведомила всички държави-членки за изтичането на данни. Ще продължим да наблюдаваме ситуацията", коментира той.

Euractive разбира, че Комисията не разполага с информация относно действителното съдържание на информацията, обменяна по EUROFISC, нито достъп до обменяните между държавите-членки данни, свързани с ДДС.

Това, което остава за изпълнителната власт на ЕС, е само да стиска палци, че българските власти ще информират данъчните органи на други държави-членки, в случай че са изтекли чувствителни данни, които ги засягат.

От друга страна, държавите-членки биха могли да проучат сами изтичането, тъй като е полу-публично и хакерите са изпратили документите до всички основни медии

Атаките са лоша новина за България и в контекста на кандидатурата й да се присъедини към Шенген, организация с много чувствителна база данни.

Българската прокуратура квалифицира хакерската атака като "тероризъм", защото твърди, че е направен, за да предизвика страх и паника сред населението. Открит е специализиран уебсайт, на който всеки български гражданин може да провери дали информацията за него е публично достояние.

Проверяват и всички бивши служители на "Тад груп"

Проверяват и всички бивши служители на "Тад груп"

Гешев не го интересуват протести и политически събития, а прави неща, които други само обещават