Над 500 000 имейл адреса със съответните пароли на известна българска платформа са открили разследващите в компютрите, иззети при операцията в "Тад груп".

Това съобщи заместник-главният прокурор Иван Гешев, цитиран от БиТиВи. Иван Гешев говори пред журналисти в Добрич във връзка с операцията срещу данъчни престъпления, при която бе арестуван основния свидетел по Суджукгейт. Гешев не посочи платформата, която е поддържала имейл адресите.

По думите му е ясно, че някой е хакнал базата данни, извършено е търсене и са отваряни пощи на хора.

"Най-малкото това представлява нерегламентирана дейност, коментира заместник-главният прокурор.

Цацаров: Хакерът Кристиян не действа сам

Цацаров: Хакерът Кристиян не действа сам

Самата фирма трудно би могла да бъде подозирана в престъпление

Иван Гешев съобщи, че служителите на фирмата, в която се води разследването, са подали молба за напускане, което обаче не решава въпроса с евентуалната наказателна отговорност.

Припомняме, че днес повдигнаха обвинение и на собственика на "ТАД ГРУП" ЕООД Иван Тодоров заради хакерската атака срещу НАП. Така обвинените до този момент са трима, заедно с Кристиян Бойков и Георги Янков, търговският директор на фирмата. Обвинението е за тероризъм

Продължава преглеждането на иззетата техника при вчерашната акция на ГДБОП. Във файловете са открити много данни за държавни институции, банки и застрахователни компании.

Адвокатите определиха обвиненията за абсурдни, а Кристиян отхвърля всички обвинения. Адвокатът на Кристиян Георги Стефанов призова да не бъдат намесвани в политиката, но не изключи и атаката да идва и от конкуренти.

анкета

Страхувате ли се от теча в НАП?

Виж резултати

Да, там са личните ми данни 41.9%

Да, това е националната сигурност 19.0%

Не, и без това ЕГН ми е навсякъде 30.9%

Глупости 6.2%

Какво се е случило? 2.1%

Въпреки че експерти предупреждаваха, че ако се окажат верни информациите за засегнати 4 млн. лица с изтекли данни това ще е най-голямото изтичане на лични данни, от НАП успокояват, че тежки и сериозни последствия не може да има. Вчера бе обявено, че няма нужда тези граждани да си сменят личните карти, а сериозно засегнати са едва под 200 души, които ще бъдат лично уведомени по телефона.

От НАП обаче признаха, че до този момент сериозен преглед на информационната сигурност не е правена. Едва три дни след като стана ясно, че пробив е имало, започна одит на информационните системи на приходната агенция, а КЗЛД започна проверка в началото на тази седмица.

От БСП настояха държавният глава да свика КСНС на тема кибер сигурността и националната сигурност. От ДПС още преди няколко дни лансираха идеята Народното събрание и депутатите да разгледат проблема.

Днес депутатите сформираха и анкетна комисия, която да разгледа случая.

Собственикът на "Тад груп" недоумява защо го определят за кибертерорист

Собственикът на "Тад груп" недоумява защо го определят за кибертерорист

Тодоров се прибира от Канада следващата седмица и отива при институциите да помогне и да разбере, какво се случва