Сега чета, че ме определят за кибертерорист, а години работим за сигурността на държавата, непонятно ми е защо, по какъв начин и в какво съм обвинен, коментира пред БТВ от Канада собственикът на фирмата "ТАД Груп" Иван Тодоров.

Тодоров е учуден, че има международна заповед за арест заради кибератаката срещу НАП. Той обясни, че е в Канада на среща на верига ресторанти, които управлява в България, като тази среща е ежегодна и подлежи на глоба от 5 хил. долара, ако не присъства. Билетите му са са купени преди два месеца и по думите му, може да го удостовери.

Спазвали сме всички правила за съхранение на лични данни, до ден-днешен ги спазваме, това не ме притеснява, добави Тодоров.

Той коментира, че никога не е подбуждал Кристиян Бойков да атакува системи с бази данни и посочи, че няма защо да го прави. Тодоров обясни, че е зает човек, стои само няколко часа в седмицата в офиса и не може да коментира твърденията и обвиненията за НАП.

анкета

Страхувате ли се от теча в НАП?

Виж резултати

Да, там са личните ми данни 41.9%

Да, това е националната сигурност 19.0%

Не, и без това ЕГН ми е навсякъде 30.9%

Глупости 6.1%

Какво се е случило? 2.1%

По думите му, фирмата няма система за контрол над онлайн активността на служителите и не са "пъдари", имат политика за спазване и вярва, че служителите го правят.

Тодоров заяви, че се прибира следващата седмица и веднага ще се яви пред институциите в помощ на разследването и да разбере какво се случва.

Той е наясно, че може да бъде задържан още на летището, но няма от какво да се страхува и се надява се на подкрепа както на обществото, така и на държавата.

"Ние сме жертви", коментира и пред НоваТВ Иван Тодоров.

500 000 имейла и пароли открили в компютрите на "Тад груп"

500 000 имейла и пароли открили в компютрите на "Тад груп"

Отваряни са и пощи на граждани

Вчера стана ясно, че няма да се наложи 4 млн.души да си сменят личните карти след кибератаката срещу НАП.

Преди това адвокатът на Кристиян Георги Стефанов призова да не бъдат намесвани в политиката.

ГДБОП влезе във фирма, в която работи обвиненият за хакерската атака. В ареста е търговския директор на "Тад груп" Георги Янков, задържан вчера с операцията на ГДБОП във фирмата. Другият директор Иван Тодоров е в Канада на планирано пътуване още преди година.

От прокуратурата заявиха, че нямат съмнение, че Кристиян Бойков е отговорен за атаката срещу НАП.

Обвиниха и собственика на фирмата, свързвана с хакерската атака срещу НАП

Обвиниха и собственика на фирмата, свързвана с хакерската атака срещу НАП

С обвинения се сдобиха и Кристиян и работодателят му