Зам.-главният прокурор Иван Гешев очаква още обвинения за служители на "Тад груп", след като фирмата бе свързано с хакерската атака срещу НАП.

Относно напускането на служителите от фирмата, той коментира пред НоваТВ, че са вероятно са напуснали по лични причини, "защото не се притесняват от нищо". 

25% от българите не са с хакнати данни

25% от българите не са с хакнати данни

Приложението на НАП работи само с български оператори

"Това по никакъв начин не изключва наказателната отговорност, защото са иззети всички работни компютри на всички служители. Ще се работи и с всички, които са работили във фирмата в последните 2 години. След декриптиране на компютрите, ако се съберат доказателства за извършено престъпление, ще бъдат привлечени към наказателна отговорност", допълва Гешев.

Собственикът на "Тад груп" недоумява защо го определят за кибертерорист

Собственикът на "Тад груп" недоумява защо го определят за кибертерорист

Тодоров се прибира от Канада следващата седмица и отива при институциите да помогне и да разбере, какво се случва

Гешев коментира и констатирането на 500 хил. пароли и 500 хил. имейли. "Това едва ли може да се впише в термина "законно" и едва ли доброволно е предоставено на тази фирма".

"Факт е, че е осъществявано нерегламентирано търсене в тази база данни. Тези неща и други, които нямам право да коментирам, ни дава основание да мислим, че има две направления на дейността на фирмата. Едното е осъществяване на киберрекет, а втората насока е, че тези технически възможности за този киберрекет са използвани и надградени за осъществяване на кибертероризъм", обясни той.

анкета

Страхувате ли се от теча в НАП?

Виж резултати

Да, там са личните ми данни 41.9%

Да, това е националната сигурност 19.0%

Не, и без това ЕГН ми е навсякъде 30.9%

Глупости 6.1%

Какво се е случило? 2.1%

500 000 имейла и пароли открили в компютрите на "Тад груп"

500 000 имейла и пароли открили в компютрите на "Тад груп"

Отваряни са и пощи на граждани

Относно организирания протест пред ВСС от "Демократична България", Фейсбук общността на българските адвокати, Инициатива "Правосъдие за всеки" Гешев коментира, че "не следя политически събития, не съм в час с политическия дневен ред".

Той добави и че няма от какво да го притесняват номинациите. "С риск да звучи по интересен начин ще кажа едно нещо - аз правя неща, които другите могат само да обещаят".

Със спецакция СДВР проверявала документи пред ВСС за груби нарушения на реда

Със спецакция СДВР проверявала документи пред ВСС за груби нарушения на реда

Протестиращи ограничили свободата на придвижване на граждани и на движението