Във връзка с прекратяването на груби нарушения на обществения ред - ограничаване на свободата на придвижване на гражданите и на движението на масовия градски транспорт в района на сградата на ВСС на ул. "Екзарх Йосиф" № 12, служители на СДВР са провели специализирана полицейска операция.

В хода й са извършени проверки за установяване на самоличност съгласно чл. 70 ал. 1 т.3 от ЗМВР на 14 лица, съобщава МВР.

Пред сградата днес са проведени два протеста. Единият от тях е нерегламентиран. Многократно се е стигало до ескалиране на напрежението между двете групи граждани.

Полицейските служители са действали съгласно утвърден план и са предприели предвидените по закон мерки, за да не бъде допусната физическа саморазправа между протестиращите.

"Да спрем Гешев - новата бухалка" скандират на протест пред ВСС

"Да спрем Гешев - новата бухалка" скандират на протест пред ВСС

Кандидатурата на Иван Гешев е равносилна на тази на Пеевски за ДАНС

В същото време, с отворено писмо до премиера Бойко Борисов и публикувано от "Свободна Европа", съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов - Елисавета, съобщава че полицията е записвала лични данни на присъстващи на протест срещу предложението Иван Гешев да оглави прокуратурата. Тя обяснява, че сред "записаните" е и синът й.

"Обръща се към Вас една "хулиганка", според Вас и обслужващата Ви пропагандна машина, която на всичкото отгоре е и майка", пише тя. "Опитът ми с Вас и Вашия приятел, главния прокурор Сотир Цацаров, ме научи, че трябва да реагирам незабавно, за да не допусна синът ми един ден да се изненада като майка си от "криминалното си досие", допълва Панова.

Тя призовава Борисов да разпореди проверка на вътрешния министър за случилото се, защото са "записани личните данни свободни хора, отишли да изразят гражданската си позиция".

Панова допълва, че е уверена, че "като един мъдър държавник" премиерът ще приложи цялата строгост на закона към хора, позволили си да злоупотребяват с правомощия.

Гешев очаква мръсно и кално съревнование за нов главен прокурор

Гешев очаква мръсно и кално съревнование за нов главен прокурор

Опасява се, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти

Припомняме, Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор на 22 юли от цялата прокурорска колегия на ВСС. Според говорителя на ВСС Даниела Машева няма проблем той да е единствената кандидатура. На този етап други издигнати няма, като за това има срок - 29 юли. Изборът на нов главен прокурор трябва да се извърши на 24 октомври.

Преди месец самият Иван Гешев заяви и че очаква сегашното състезание да е мръсно и кално и се опасява, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти.

В средата на май месец президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор. Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност."

Около фигурите на главните прокурори не веднъж са се разразявали и скандали. Обвинения за авторитарност и саморазправа, включително и за криминални деяния бяха отправени към Никола Филчев и доведоха до заключенията на Венецианската комисия, наречени "Колев" на името на убития прокурор Никола Колев. Те пък от своя страна предизвикват и инициативите за съдебна реформа в момента, подхванати от правосъдния министър Данаил Кирилов за въвеждане на процедура по разследване на тримата големи в Темида.

Друг скандал около фигура на главен прокурор е записа от април 2013 година от дома на премиера, в който по-късно уволнения градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов, че сам си е избрал Сотир Цацаров. Името на настоящия главен прокурор бе намесено и в Цумгейт - разговор между бизнесмени, на който той е присъствал.

Христо Иванов за Иван Гешев: Показа се "новото нормално" - бухалка в човешки вид

Христо Иванов за Иван Гешев: Показа се "новото нормално" - бухалка в човешки вид

Газят се стандарти на въздържание от политическо говорене, предупреждава Иванов