"Ако прокуратурата искаше да представи нещо, трябваше това да е пред съда - създаде се впечатление, че прокуратурата иска да въздейства чрез създаване на негативно обществено мнение".

Това заяви адвокатът на Тодоров - Ина Лулчева пред bTV по повод изпратените от прокуратурата до медиите снимки и надписи с обяснението, че това били доказателства по делото. Информацията - снимки от видеокамери и изречения, които обясняват какво правят тримата обвинени за съпричастност към изтичането на данни от НАП, е във връзка с протеста на Апелативна прокуратура за мярката на обвините

Папка "Ne se chistiiiii" от компютъра на Кристиян е доказателство на обвинението

Папка "Ne se chistiiiii" от компютъра на Кристиян е доказателство на обвинението

Прокуратурата разпрати стоп кадри със субтитри като част от доказателствения материал

"Ето това е насаждането и манипулирането на общественото мнение - от тези реплики не става ясно, че става дума за данните от НАП. Първо не става ясно, че се говори за Иван Тодоров. От репликите се вижда, че Кристиян Бойков да обяснява, че Георги Янков ще разпространи нещо, но не и че Георги Янков е бил подбудител", каза Лулчева.

Тя изтъкна, че от линковете, публикувани от прокуратурата, е имало пряк достъп до личните данни на много хора, което е наказуемо.

Безпрецедентно е писмото, с което от прокуратурата изпращат отделни снимки и фрази във връзка с обвинението към Иван Тодоров - собственик на "Тад груп", обвинен в кибертероризъм заради изтичането на личните данни на над 5 млн. българи от Националната агенция по приходите (НАП). 

100 000 лв. гаранция за шефа на компанията, обвинен за хакерската атака в НАП

100 000 лв. гаранция за шефа на компанията, обвинен за хакерската атака в НАП

По 20 000 лв. са гаранциите за подчинените му

В писмото, с което прокуратурата изпраща до медиите не пише, че тези снимки са да се информира обществеността, а да се обоснове теза, която съдът не прие на първата инстанция. Това е опит за формиране на обществено мнение, категорична е адвокат Лулчева.

Иван Тодоров, както и съдът твърди че няма нищо общо с това престъпление.

Има директива за прилагане на невиновност, според която не се допуска разпространяване на такива твърдения, припомни защитникът. 

ГДБОП: "Тад груп" са действали по поръчка
Обновена

ГДБОП: "Тад груп" са действали по поръчка

Прокуратурата извадила доказателства, за да отговори на медийните изяви на обвинените

По делото няма данни Кристиян Бойков да е склоняван от когото и да било, каза адвокат Ина Лулчева, която защитава неговия шеф Иван Тодоров. Това не касае обвинението, че той лично е извършил това деяние. Няма данни той да е склоняван от когото и да е било за каквото и да е, припомни адвокатът.

Тези отрязъци от реплики - не виждам къде има някаква реплика, в която Иван Тодоров да указва да копират данни, каза Лулчева.

На въпроса имал ли е таен чат Кристиян Бойков със сайта "Бивол", тя заяви: "не мога да отговоря".

Когато журналистите обсъждат репликите, могат да правят предположения. Когато прокуратурата разпространява тези реплики, тя трябва да разполага с доказателства, каза Лулчева. 

Михаил Екимджиев: Прокуратурата действа противоконституционно

Михаил Екимджиев: Прокуратурата действа противоконституционно

И Борисов може да съди прокуратурата за изтеклите му данни

Тя призова да не приемаме всичко, което казва прокуратурата по това дело, но твърденията й доказват недостоверност. 

Адвокат Лулчева с изключително весело настроение гледа на хакването на пръскачки

Припомняме, според обвинението, 20-годишният Кристиян искал да хакне водоснабдителната система на градинката до парламента, за да може при посещение на чужди делегации те да "поливат" неконтролируемо и гостите на парламента. 

На тази теория и от администрацията на парламента, и от Столична община заявиха, че нямат проблем с водоснабдителната система в тази градинка, поливат цветята с водоноска, която е аналогова и няма как да бъде хакната.

Обвиняемият Иван Тодоров е смутен от обстоятелствата, каза Лулчева. Не е отказал да съдейства, но е отказал да предостави паролите. Паролите са генерирани така, че са били известни само на служителя - всеки опит да се влезе без парола е водил до промяна в информацията така, че да не може да се работи с нея.

Запитана предоставил ли е Тодоров данни, адвокат Лулчева заяви: - "той е предоставил всички данни, с които е разполагал като поемно лице".

И според председателя на Съюза на съдиите и бивш член на ВСС Калин Калпакчиев не е редно да се огласяват доказателства от страна на прокуратурата преди съответното дело да влезе в съда. Такива действия никога не са водили до нищо добро. Калпакчиев припомни, че вчерашната изява на прокуратурата не е прецедент, като посочи прожектирането на тефтерчетата на Филип Златанов, както и брифинга по аферата "Костинброд".

Това, по думите на Калпакчиев, е пропагандна акция, която прокуратурата не би трябвало да прави, защото освен че се компрометират доказателства, се нарушават и права. Съдията посочи и че има няколко решения на съда в Страсбург по такива казуси и в този случай може да се стигне до осъдителни решения.

Калин Калпакчиев постави акцент върху това, че с действията си прокуратурата не само е станала част от народния фолклор, но и действа в посока уронване на престижа на самата институция и гражданите вече не я приемат на сериозно.

Това е опасно, категоричен бе Калпакчиев. Той заяви и че разпространяването на лични данни, включително и от страна на прокуратурата вчера с файловете, които разпрати до медиите, не е невинна дейност и това е поведение, което се покрива от състав от Наказателния кодекс.

Разследването на хакерската атака не създава впечатление, че се цели да се разкрие истината, според Калин Калпакчиев, а според него по-скоро се целят пропагандни и конюнктурни ефекти.

Калин Калпакчиев коментира и процедурата по избор на нов главен прокурор с това, че фактът, че Иван Гешев е единствена номинация, не е прецедент, но не това е най-важното в случая. Самата процедура, според Калпакчиев, е трябвало да започне с друго важно нещо, а именно - анализ на досегашната работа на прокуратурата и това къде са нейните слабости - успеваемостта и къде прокуратурата се проваля и според това да се търси каква да бъде фигурата на новия главен прокурор.