Действията на прокуратурата за разкриване на доказателства по разследването за кибертероризъм по хакерската атака срещу НАП са противоконституционни. Това стана ясно от думите на адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права пред БНР.

Припомняме, вчера от Спецпрокуратурата разпространиха снимки с надписи, за които твърдят, че са доказателства по делото срещу тримата обвинени от компютърна фирма в кибертероризъм и източване личните данни на над 5 млн. българи от НАП. 

Папка "Ne se chistiiiii" от компютъра на Кристиян е доказателство на обвинението

Папка "Ne se chistiiiii" от компютъра на Кристиян е доказателство на обвинението

Прокуратурата разпрати стоп кадри със субтитри като част от доказателствения материал

"Вече това е един риалити формат на наказателен процес, в който хора с пурпурни тоги разиграват някакво нелепо шоу за забавление на публиката. Първо, обясняват как се подготвя атентат срещу държавния глава или чуждестранни делегации с пръскалките пред Народното събрание, а след това публикуват над 2000 данни на съдии, на прокурори, на премиера, на уважаемия господин Пеевски - нещо, заради което те водят делото срещу господин Иван Тодоров, срещу "ТАД груп" и така нататък. Това е откровен сюрреализъм. Някой кинаджия сигурно страшно би се забавлявал да направи сценарий от всичко", заяви адвокат Екимджиев.

По думите му подобен сценарий би бил достоен за наградата "Оскар". Тези действия на прокуратурата категорично не могат да бъдат законни. Те са откровено противоконституционни, каза адвокат Михаил Екимджиев.

Според него целта на подобно изваждане на част от доказателствата е да се манипулира общественото мнение като избирателно се вадят определени пасажи, а отдолу се дават обяснителни текстове.

"Това е театър за наивници! Аз се притеснявам, наистина се срамувам и страхувам, от това, че прокуратурата действа така, както е действала по времето на Сталинисткия комунистически режим", заяви адвокат Екимджиев. 

ГДБОП: "Тад груп" са действали по поръчка
Обновена

ГДБОП: "Тад груп" са действали по поръчка

Прокуратурата извадила доказателства, за да отговори на медийните изяви на обвинените

Той посочи, че в диалектиката има закон за преминаване на количествените натрупвания в качествени изменения.

"След като през последните десетина дни бяхме свидетели на безпрецедентно натрупване на откровени прокурорски глупости, на нелепици, изказани от ред прокурори, съвсем логично беше в един момент тази критична маса да премине в качествено изменение - съобщението на една загрижена прокурорка, че пред Народното събрание са могли тези кибертерористи да манипулират напоителните системи", каза адвокат Екимджиев. 

Защитникът на Иван Тодоров: Прокуратурата иска да въздейства чрез медиите
Обновена

Защитникът на Иван Тодоров: Прокуратурата иска да въздейства чрез медиите

Доказателствата се предоставят в съда, не пред медиите, има директива за невиновност

Според него, публикуването на тези снимки е било опит да се замаже огромния гаф на прокурорката, която обясни, че обвиняемите искали да хакнат напоителната система до парламента и така да застрашат националната сигурност като поливат с вода чуждите делегации. В отговор на тези думи от парламента и от общината заявиха, че в тази градинка поливат цветята с водоноски.

По думите му "свидетели сме на безпрецедентно и напоителното изнасяне на следствени материали".

"Без да се използва дори условно наклонение, се казва: "Този е извършител, ние имаме категорични доказателства, че тази фирма се е занимавала с кибертероризъм. В една нормална държава, особено в Щатите, тази фирма би занулила този прокурор и този прокурор никога не би си помислил да продължи да работи след такова изказване, защото това са невероятни репутационни щети без още да се знае за какво става въпрос", обосновава се адвокат Екимджиев.

Според юриста има презумпция, че в закона се влага здрав разум и логика и "затова тези действия на прокуратурата категорично не могат да бъдат законни".

Той подчерта, че презумпцията за невиновност е била директно "смачкана" с изявленията на прокурора Гешев и "тази загрижена жена, която видя терористична атака в пръскалките, а тя се оказа и ръководител на звеното за антитероризъм в Специализираната прокуратура".

Той се опасява, че ако Висшият съдебен съвет (ВСС) и президентът Румен Радев допуснат Иван Гешев да стъпи в длъжност, то цялата прокуратура ще добие този формат на бурлеска, на абсурд...".

С действията си в последните дни прокуратурата е сътворила "погром върху доверието на хората в държавността", убеден е Екимджиев.

"Това е най-големият пробив в националната сигурност - когато хората презират институциите си, защото виждат тяхната безпомощност, а в случая прокуратурата го направи", каза адвокат Екимджиев.

За факта, че прокуратурата предостави лесен достъп до данните на над 2000 магистрати, Екимджиев коментира, че трябва да се види дали някой ще потърси наказателна отговорност от прокурорите, които са го допуснали.

По думите му и гражданин, и съдии, прокурори и следователи, включително и Делян Пеевски и Бойко Борисов, могат да потърсят обезщетение срещу Прокуратурата за изнесените им данни. Санкцията е по Закона за защита на личните данни в България.

Адвокат Екимджиев припомни, че в Страсбург вече има поне десетина осъдителни решения. "Новатор в тази дейност беше бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който публично четеше присъди и обявяваше хора за престъпници, но господин Гешев и ръководената от него прокуратура се оказват един достоен приемник", допълни Екимджиев.