Гръдни хирурзи отстраниха неврином под ключицата на 3-годишно дете. Операцията се извършва за първи път у нас. 5-сантиметровият тумор е отстранен след сложна  минимално инвазивна операция от екипа на отделението по Гръдна хирургия в Токуда Болница. Това съобщават от лечебното заведение. Това е първият път, когато подобно образувание се отстранява напълно безкръвно без да се засегне нервната тъкан по какъвто и да е начин.

Достъпът до тумора е изключително сложен, тъй като се намира под ключицата в богато кръвоснабдената зона на гръдния кош. Хирурзите били изправени пред предизвикателството да достигнат до мястото, да изрежат и отстранят образуванието през отвор от 5 мм. Те се справили успешно. Нервните тъкани са напълно запазени, което предотвратява проблеми с периферната нервна система.

Невриномът е доброкачествен тумор, който се образува от клетките на нервните влакна, които започват да се делят бързо и само за година размерът на образуванието достига 5 сантиметра, обяснява началникът на отделението по Гръдна хирургия в Токуда д-р Цветан Минчев. Той уточнява, че в повечето случаи генезисът на тези образувания остава неизяснен.

Гръдният хирург подчертава, че отстраняването на неврином, разположен върху чифтния симпатиков ствол (трункус симпатикус), изисква особена прецизност. Особено важно е неговата цялост да бъде запазена, за да не се увреди периферната нервната система. Д-р Минчев е категоричен, че ако не се отстрани невриномът, той ще продължи да расте и да притиска околните жизненоважни органи - сърце и бял дроб, като по този начин ще доведе до сериозни увреждания и ще забави растежа на детето.

Гръдният хирург предприема видеоасистирана хирургия, при която през две малки дупчици по 5 милиметра се въвеждат тънки хирургични инструменти с камера върху тях. 5-сантиметровото образувание е премахнато успешно и извадено през същите мини отворчета.

За щастие резултатите от изследването на тумора са показали, че е доброкачествен. Детето напълно се възстановява още на следващия ден, а три дни по-късно е изписано.