Храм-паметник „Св. Александър Невски” остава собственост на Българската православна църква. Това е решил 3-членен състав на Върховния административен съд (ВАС).

Припомняме, на 7 декември във ВАС започна дело по жалба на Веселин Василев и Страхил Керелов, представител на културно-историческо дружество "Будител", против правителствено решение за предоставяне на патриаршеския храм „Св. Александър Невски” на Българската православна църква – Българска патриаршия.

Върховните магистрати са прекратили делото за собствеността на храма, тъй като смятат, че Василев и Керелов нямат правен интерес, става ясно от съобщение на сайта на институцията.

Според съда жалбоподателите нямали право да оспорват решението по съдебен ред.

Обявяването на храм „Св. Александър Невски“ за частна държавна собственост стана с решение на служебното правителство от 1 октомври миналата година. На 3 октомври 2014 г. в приемния салон на Патриаршеския дом тържествено бе подписан договор за преотстъпване правото на собственост на ПКСХП „Св. Александър Невски“ на Българската православна църква - Българска Патриаршия.

Определението на 3-членния състав не е окончателно. То може да бъде обжалвано пред 5-членен състав на ВАС в 7-дневен срок.