Свидетели похвалиха подсъдимия шеф на "Сигма" Ивайло Василев. След като Василев поел ръководството на Моторизираната група за бързо реагиране, дисциплината се затегнала.

Припомняме, Василев отговаря пред Специализирания наказателен съд за ръководене на организирана престъпна група за събиране на подкупи, разкрита през лятото на 2014 година.

Заедно с Василев пред Темида отговарят още шестима негови подчинени, обвинени за участие в корупционната схема. Според прокуратурата в продължение на година и половина при проверки на пътя, вместо да санкционират нарушителите на Закона за движение по пътищата, полицаите са им искали пари.

"След идването на Ивайло Василев доста се затегна дисциплината в Сигма", заяви свидетелят Пламен Стефанов, работил като началник на отдела по охрана на обществения ред в Столичната дирекция.

Чувствително се увеличили резултатите на Моторизираната група. Стефанов вече се е пенсионирал, но се върна назад във времето и подчерта, че вратата му винаги е била отворена за служителите. Никой обаче не е имал оплаквания от шефа на "Сигма". Служителите не са споделяли за някакви нередности. "Сигма" беше малко разграден двор, защото предишният началник беше малко мек", коментира свидетелят, пояснявайки, че служителите имали възможност да излизат с автомобили, когато е студено. След като обаче Василев поел ръководството, 90% от моторите били навън.

Не могат да докажат вина на обвинените за подкупи полицаи от „Сигма”

Не могат да докажат вина на обвинените за подкупи полицаи от „Сигма”

Освен това голяма част от тях вече са възстановени на работа

Пламен Стефанов посочи, че по време на масови мероприятия нямали задължение по осъществяване на контрол на движението по пътищата. Изключение правят случаите, в които провеждали спецоперации. Тогава се е случвало да бъдат спирани конкретни автомобили във връзка с извършени криминални престъпления. Стефанов опроверга и това, че изразите "Действайте по задачите", "Разширете периметъра" са били някакви кодови реплики за престъпната схема. По думите му, чрез тези полицейски термини служителите комуникират по радиостанциите по време на масови мероприятия и означават да се действа по предварително изготвен план за охраната на събитието.

Стриктно се спазва и принципът за ротация на служителите. Всеки ден служителите се изпращат в различно районно управление. Когато са продадени на друго районно, са на подчинение там, а не на Василев, разказаха свидетелите. А дори да бъдат изтеглени в случай на протест или друго възникнало мероприятие, всичко се записва.

Обвиниха корумпираните полицаи от "Сигма"

Според обвинението на дежурство екип е изкарвал между 200 и 400 лв.

Хвалебствени думи за Ивайло Василев се чуха и от бившия служител на "Сигма" Петросиян Борисов. "Работата се промени в положителна посока. Работеше се по правилата и се спазваха всички нормативни актове", коментира свидетелят. Той разказа, че са събирали парични средства, но не от подкупи, а по празниците служителите дарявали средства в помощ на децата на загинали полицаи. Това си е практика в МВР, изтъкна Борисов, който е служил и на други места.

Той разказа, че е чувал за закани от служител на име Владимир Йовчев към Ивайло Василев. "Чуваше се, че Йовчев ще направи нещо", посочи свидетелят. Йовчев се изказвал философски, като свидетелят цитира негови думи, че във всяко море плуват риби и винаги има акула, която ще изяде по-малките риби. Смисълът беше, че над всеки началник има по-голям, разтълкува Стефанов.

С въпросния Владимир Йовчев трудно се работело. Веднъж дори си позволил да остави колега по време на дежурство, да се качи на такси и да се прибере в поделението, разказа свидетелят и допълни, че конкретният служител имал проблем с дисциплината. Не приемаше да има началници, допълни Стефанов.