Апелативният съд на София потвърди оправдателната присъда на Христо Бисеров, според публикуваното съобщение. Тримата съдии - Снежана Душкова, Надежда Трифонова и Иван Стойчев, изцяло се съгласяват с решението на първата инстанция по делото - Софийския градски съд, срещу бившия зам.-председател на ДПС и на парламента.

Христо Бисеров чака месец Апелативният съд да реши делото му

Христо Бисеров чака месец Апелативният съд да реши делото му

Бившият депутат напусна залата без да каже и дума

Прокуратурата обвини Бисеров за неплатени данъци за близо 26 000 лв., нарушаване на валутния закон с недекларирани сделки, както и че не е отчел пред Сметната палата пари по сметки в Швейцария.

По всички тези обвинения Бисеров вече има оправдателна присъда на две инстанции. За неплатените налози първата инстанция прие, че не е категорично доказано дали парите от превод към сметка на доведения син на Бисеров са били на бившия депутат.

Прекратиха съдебното производство за пране на пари срещу Христо Бисеров
Обновена

Прекратиха съдебното производство за пране на пари срещу Христо Бисеров

Разпореждането на съдията не подлежи на обжалване

Прокуратурата твърди, че сумата от този превод не е декларирана пред данъчните и следователно - не са платени данъци. Няма доказателства и по обвинението за нарушаване на валутния закон чрез недекларирани сметки в швейцарска банка.

Швейцарските власти са отказали информация на двукратните запитвания, припомня "Сега". Мотивът им е, че страната не дава правна помощ за банкови сметки, когато се отнася до фискални дела. Изключение се прави само за данъчни измами в самата Швейцария или за измами, свързани с косвени данъци.

Оправдаха Бисеров

Оправдаха Бисеров

По всички повдигнати обвинения. Разноските по делото остават изцяло за сметка на държавата

Градският съд отказа да се занимава с недекларирани сметки, защото прокуратурата не е отчела приета междувременно поправка в НК. Сега кодексът определя като престъпление недекларирането на пари, благородни метали, скъпоценни камъни и изделия с и от тях, ако се пренасят през външна за ЕС граница.

А Швейцария не попада в тази графа. Освен това пропускът да се декларира имущество пред Сметната палата по закона за публичност не е престъпление.

Христо Бисеров разбирал в какво го обвиняват, но не разбирал защо

Христо Бисеров разбирал в какво го обвиняват, но не разбирал защо

Делото срещу Бисеров тръгна по същество

Пред апелативния съд прокуратурата протестира единствено оправдаването на Бисеров за неплатените данъци. Сега може да отнесе казуса пред Върховния касационен съд, чиято дума ще е последна.

Припомняме, в края на април тази година по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), Софийски градски съд запорира имущество на обща стойност 1 555 883 лв., собственост на Христо Бисеров и Ивайло Главинков. Запорираното имущество на Христо Бисеров е на обща стойност 1 262 483 лв.

То включва недвижим имот в София, лек автомобил, 9 банкови сметки. Запорираното имущество на Ивайло Главинков е на обща стойност 293 400 лв. То включва апартамент в София, вилна сграда в землището на гр. Долна баня, дялове в 5 търговски дружества, както и 9 банкови сметки.