Съдия Атанас Атанасов прекрати съдебното производство срещу бившия депутат от ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков за пране на пари. Това съобщават от Софийския градски съд.

Магистратът е взел решението на основание постъпило писмо от Софийската градска прокуратура и приложено към него постановление от 3 февруари за прекратяване на наказателното производство срещу двамата.

Припомняме, че в началото на декември Бисеров бе оправдан по всички обвинения. Бисеров отговаряше пред българското правосъдие за неплащане на данъци, както и заради това, че не е декларирал сделки с валутни ценности и е затаил истина в писмена декларация.

Прокуратурата искаше четири години затвор за бившия депутат от ДПС и зам.-председател на парламента. Защитата му – адвокат Христо Ботев, настояваше процесът изцяло да бъде прекратен.

На 14 декември 2015 г. в Софийския градски съд са постъпили молби от Христо Бисеров и Ивайло Главинков. В тях те искат съдът да окаже на прокуратурата да внесе обвинителен акт или пък да прекрати разследването срещу тях. Основанието – изтекъл двугодишен срок.

На 21 декември съдия Атанас Атанасов е определил на прокуратурата законовия срок от 3 месеца, в който делото да бъде внесено в съда или да бъде прекратено, уточняват от съда.

Съдия Атанасов е прекратил наказателното производство днес.

Разпореждането на съдията не подлежи на обжалване, става ясно още от съобщението на съдебната институция до медиите.

По-късно от Софийската градска прокуратура (СГП) разпространиха в резюме мотивите за прекратяване на наказателното производство срещу Христо Бисеров и Ивайло Главинков.

Със свое постановление от 3 февруари СГП е прекратила производството, тъй като обвинението за пране на пари не е било доказано. Заради недоказаност било прекратено и обвинението на Ивайло Главинков за данъчно престъпление.

От прокуратурата поясняват, че в хода на разследването са изготвени и изпратени молби за правна помощ до Конфедерация Швейцария с искане за разкриване на банкова тайна на сметките на двамата обвиняеми. От получените отговори било видно, че Швейцария не разкрива банкова тайна. Именно поради тази причина не са могли да бъдат установени източниците на имуществото и да бъде изяснен произходът на средствата, както и основанието и начинът на придобиването им.

Разследването не е събрало достатъчно безспорни доказателства, за да обоснове престъпния произход на паричните средства, се посочва още в мотивите на прокуратурата.

Междувременно по искане на Христо Бисеров и Ивайло Главинков Софийски градски съд е дал тримесечен срок на СГП  да внесе за разглеждане на делото в съда или да го прекрати. В срока били изчерпани възможностите на обвинението за събиране на още доказателства, за да се предприеме внасяне на делото в съда, подчертават от прокуратурата.