Прокуратурата изпраща разследванията за обществените поръчки за електробусите във Враца и Стара Загора на Европейската прокуратура, съобщават от "24 часа".

КПКОНПИ, която извърши проверките и изпрати резултатите в прокуратурата, която пък от своя страна ги препраща към Европрокуратурата, тъй като се касае за евросредства.

Преди месец същото се случи и по отношение на обществена поръчка за автобусите на ток във Варна.

Разследванията на Европрокуратурата се водят от делегирани прокурори, но след това делата се разклеждат от български съд.

Припомняме, проверката във Враца започна на 14 декември миналата година заради две обществени поръчки за общо 32 млн. лв. Едната е за доставка на 9 тролейбуса, а втората - за 13 електрически автобуса. Те са спечелени от един и същ изпълнител - "Авто Инженеринг Холдинг Груп" ЕООД.

КПКОНПИ подхвана Община Враца заради беларуски тролейбуси

КПКОНПИ подхвана Община Враца заради беларуски тролейбуси

Проверяват се две обществени поръчки

От КПКОНПИ обявиха, че е получена неследваща се имотна облага, както и нарушения при доставката на тролейбусите - не са изпълнени параметрите, изрично посочени в техническото предложение и спецификацията към сключения договор. В резултат на това в експлоатация са били въведени транспортни средства, които не са били предмет на обществената поръчка и са произведени от беларуско държавно дружество, без да е установено дали отговарят на нормативните изисквания за транспортни средства в ЕС.

Две седмици преди Враца Антикорупцията влезе и в община Стара Загора заради две поръчки. Едната е за 55 нови дизелови автобуса от висок екологичен клас за 35,6 млн. лв., а другата - за 33 електрически автобуса за 49 млн. лв. Спечелилите поръчките за дизеловите автобуси са чешко и полско дружество, а за електрическите автобуси е българско.

Случаите във Варна, Стара Загора и Враца били идентични.

КПКОНПИ проверява как Община Варна е купила 60 електробуса

КПКОНПИ проверява как Община Варна е купила 60 електробуса

Има данни за манипулация на обществената поръчка