Главният прокурор трябва да носи своята отговорност. Очакваме решението на КС дали министърът на правосъдието може да поиска предсрочно прекратяване на мандата на главният прокурор. Това заяви в ефира на Нова телевизия правосъдният министър Надежда Йорданова и потвърди, че подготвя нов иск за това.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова очаква решението на Конституционния съд за това дали министърът може да иска отстраняване на главния прокурор. С решение КС се очаква да излезе на 8 февруари по образуваното дело №17 от 2021 г.

Делото е образувано по искане на Министерския съвет и е допуснато за решаване. Докладчик по делото е съдия Филип Димитров.

Искането на Министерския съвет до Конституционния съд беше направено след като ВСС отказа да разгледа по същество предложение на служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

До шест месеца Гешев ще е сменен, убеден Николай Радулов

До шест месеца Гешев ще е сменен, убеден Николай Радулов

Нямало обаче как да се случат очакванията главният прокурор да бъде зрелищно арестуван

Надежда Йорданова заяви, че разполага и с други обстоятелства, с които може да се допълни искането като мотиви на Янаки Стоилов. Министърът на правосъдието има правомощия по закона за съдебната власт, трябва да следваме процедурите, това е върховенството на правото, каза Йорданова и допълни, че техните обследвания показват нарушения на закона от страна на главният прокурор. Става дума за нарушения по конкретни казуси и за нарушения по отношение на правомощията му. На въпрос "пътник ли е главният прокурор Иван Гешев", Надежда Йорданова заяви, че очаква той да поеме своята отговорност, а от ВСС очаква задълбочен дебат, а не "криене" зад формални основания и пречки.

"Нашите обследвания показват нарушения на закона - как ще ги оцени ВСС, това ще се види", коментира Надежда Йорданова. По думите й има различни групи нарушения, а за освобождаване на главния прокурор не се изисква нарушенията да бъдат престъпления.

"Главният прокурор трябва да служи в интерес на обществото, той гарантира ли правата на човека. Определени случаи се разследват, а други не стигат до никъде. Какво става с кюлчетата, със записите", запита тя.

Надежда Йорданова увери, че името Иван Гешев не е основният проблем. От "Демократична България" ясно сме заявявали, че проблемът не е личността на главния прокурор, макар и сега да имаме проблем, но като цяло той е структурен. Затова и имаме поредица от главни прокурори.

Принципно Надежда Йорданова подкрепи заявката на вътрешния министър Бойко Рашков да се търси законово решение за правомощията да се образува досъдебно производство. Това е голям проблем - възможността на прокуратурата да не образува и да откаже образуването му и трябва да съществува опцията този отказ да бъде обжалван и да се търси отговорност за отказа. На масата обаче са поставени различни хипотези, които се обсъждат на възможни законови варианти.

Бойко Рашков: Държавата е блокирана от прокуратурата

Бойко Рашков: Държавата е блокирана от прокуратурата

Министърът предлага досъдебно производство да се образува и от разследващи

По темата за Антикорупционната комисия Надежда Йорданова отново заяви, че с нея конкретни имена, както и конкретни процедури не са обсъждани. Изборът трябва да бъде направен от Народното събрание. По думите й настоящата комисия продължава да служи като бухалка за неудобните и като изтривалка за удобните. Нужно е да се въведат гаранции, че комисията няма да е нито тояга, нито чадър.

Въпросът за нов шеф на КПКОНПИ не бил обсъждан с правосъдния министър

Въпросът за нов шеф на КПКОНПИ не бил обсъждан с правосъдния министър

Йорданова вижда два варианта след закриването на спецсъдилищата

В ДБ от три години говорим за това как КПКОНПИ трябва да бъде разделена на две, заяви Надежда Йорданова и открои еволюцията във възгледите им, че Антикорупцията трябва да има и разследващи функции. "Правомощията, които има комисията, не трябва да остават затворени в едни папки, включително и по отношение на използваните СРС-та, на които тя има право", каза Йорданова. 38% от исковете на КПКОНПИ не са уважени в съда и това е голям процент, изтъкна още тя.