Конституционните съдии допуснаха за разглеждане въпроса дали министър на правосъдието може да иска освобождаване на главния прокурор.

Въпросът към Конституционния съд бе отправен от служебния министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов след решението на Висшия съдебен съвет от 22 юли, когато той отхвърли като недопустимо искането на министър Янаки Стоилов за отстраняване Иван Гешев. Тогава един от дебатираните въпроси във ВСС бе дали има законодателна възможност да се допуска такова искане.

Адвокати: Янаки Стоилов не е имал избор при такъв сигнал

Адвокати: Янаки Стоилов не е имал избор при такъв сигнал

Този сигнал се явява един тест за лоялност на ВСС към главния прокурор Гешев

Точната формулировка на въпроса е: "В правомощията на министъра на правосъдието по чл. 130в, т. 3 от конституцията включва ли се възможността да прави предложение за предсрочно освобождаване от длъжност на председателя на Върховния касационен съд, на председателя на Върховния административен съд и на главния прокурор в хипотезата на чл. 129, ал.3, т. 5 от конституцията?"

Питането се отнася за случаи на тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения и действия, които уронват престижа на съдебната власт.

Малко след самото обсъждане Янаки Стоилов обяви, че ще обжалва отказа на ВСС да разгледа като недопустимо искането му пред Върховния административен съд. Позицията му обаче е необходимо да бъде поддържана и от новия министър на правосъдието.

Янаки Стоилов се чуди какво да каже днес на депутатите в защита на съдебната система

Янаки Стоилов се чуди какво да каже днес на депутатите в защита на съдебната система

Въпросът за функционирането на ВСС ще продължи да се задава