Това, че ВСС спря процедурата още на фазата на допустимост показва, че има силно притеснение в самия ВСС въпросът за работата на главния прокурор да продължи да бъде обсъждан и да се мине на ниво обсъждане вече по същество. Този извод прави служебният правосъден министър Янаки Стоилов след вчерашното развитие по казуса за отчетността на прокуратурата и главния прокурор Иван Гешев. Един от аргументите на членове на ВСС да отхвърлят процедурата по същество беше, че министърът на правосъдието няма право да внася такъв сигнал.

Това е направено и за да не може повече никой министър след мен тази възможност и този ход, смята Стоилов, но посочи: "Някой силно бърка независимост на съдебната власт и недосегаемост." Той се противопоставя на тълкуванието за разделение на властите да се разбира като невъзможност една власт да се занимава с друга власт.

ВСС остави настрана искането за отстраняване на Иван Гешев

ВСС остави настрана искането за отстраняване на Иван Гешев

След близо 7 часа дебати Висшият съдебен съвет я остави без разглеждане

Според Стоилов, именно министърът на правосъдието, който има място във ВСС и един глас, е мост между съдебната власт и законодателната власт. Сега той е принуден да пренесе въпроса в полето на законодателната власт.

"Като министър на правосъдието осъществявам взаимодействието между съдебната и законодателната власт. Какво да кажа аз днес на депутатите в защита на тази система - при ширеща се корупция... Как тези хора (магистратите от ВСС, бел.ред.) не виждат проблема, който виждат стотици хиляди български граждани?"

Очакванията на Стоилов са, че сега вече въпросът за функционирането на този орган ВСС ще продължи да се задава много по-настоятелно.

Стоилов е убеден, че в рамките на Конституцията има достатъчно възможности за осъществяване на контрол върху тримата големи и трябва да се защити Конституцията и възможностите за нейното тълкуване. "Дори и в тези рамки, които сега съществуват, може да се постигне друг по-качествен ВСС", убеден е Стоилов.

Той потвърди, че Бюрото за защита към главния прокурор не е внасяло своите отчети. Според Стоилов в рамките на една - две години то се е превърнало в едно частно НСО и в паралелна служба за охрана. Отделно на това се използва и за такива показни акции в президентството, а и не само, даде пример Янаки Стоилов, според когото службата трябва да се върне към първоначалната си функция.

ВСС сам реже клона, на който седи, убеден Бойко Рашков

ВСС сам реже клона, на който седи, убеден Бойко Рашков

С 9-10 млн. лв. Бюрото само е охранявало тялото на господин главния прокурор