Не трябва да виждаме в лицето на главния прокурор непременно човек, който е склонен да извърши престъпление. Това, че той не трябва да е такъв, не означава, че не трябва да има разписани правила. Това важи в пълна степен за съдии, прокурори, за двамата шефове на върховните съдилища (ВКС и ВАС - б.р.). сега дебатът е за позицията на главния прокурор и възможността за неговото отстраняване.

Това заяви пред БНТ представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев по повод избора на досегашния главен прокурор Сотир Цацаров за председател на Антикорупционната комисия и оспорвания избор на новия главен прокурор - Иван Гешев и решението на правителството да има прокурор, който да контролира дейността на главния прокурор. 

Атанас Славов: Процедурата за разследване да е само за главния прокурор

Атанас Славов: Процедурата за разследване да е само за главния прокурор

Въпреки препоръките включват и правосъдния министър към наказателния процес

Българската конституция поставя на равна нога "тримата големи" (в съдебната власт - б.р.), каза Магдалинчев.

Припомняме, от години и Венецианската комисия, и Съда по по правата на човека в Страсбург настояват да има контрол върху дейността на главния прокурор. В тяхното искане не се споменава дейността на председателите на Върховния административен и на Върховния касационен съд

Сега главният прокурор може да спре/прекрати разследване срещу себе си (делото "Колеви срещу България").

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Венецианската комисия: Прокуратурата на България е с пирамидална структура

Критични бележки по съдебната реформа…

Сега дебатът е насочен по това да се разпишат такива механизми. "Това, което се предлага, е избор на Венецианската комисия. Главният прокурор, с предлагания законодателен механизъм за неговото отстраняване, който трябва да бъде променен - да се създадат механизми, за да може органът, който предлага образуване на производство срещу него (главния прокурор - б.р.) да бъде самостоятелен и независим. Правят се внушения", каза Магдалинчев.

По думите му Гешев е единственият главен прокурор, който ще започне с толкова големи очаквания от него - на базата на протести, поляризирани становища. Ще има много сериозни отговорности да доказа или оборва тези, които считаха, че изборът му не е съвсем подходящ, смята представляващият ВСС. 

Иван Гешев наясно, че прокуратурата трябва да бъде по-активна
Обновена

Иван Гешев наясно, че прокуратурата трябва да бъде по-активна

Той не знае какви промени в Конституцията предлага президентът

Корупцията по високите етажа ни властта стои открай време, този въпрос стои при всички прокуратури и прокурори. Няма да се намали вниманието или да се отклони вниманието от този проблем. Нужно е да се обърне внимание на битовата престъпност, хората мислят - "проблем на държавата е корупцията по високите етажи, но на мен ми зависи хляба", каза той.

Всеки гражданин има право да изрази позицията си по някакъв начин. Като че протестите при избора на Гешев бяха повече политически подплатени, някак си като че други сили стоят отзад и искат нещата да са различни, заяви Магдалинчев. На въпрос: "кои са тези политически сили", той отговори: "те се видяха, че са там". 

Лозан Панов настоява за силно лидерство в съдебната система

Лозан Панов настоява за силно лидерство в съдебната система

По думите му съдът трябва да бъде независим от всички институции

Работата на ВСС е да проведе процедурата по избор, както е разписана в закона. Ние прилагаме закона. Право на гражданите е да определят своите правомощия на сдружаване и на протест. Искам тези, които говорят за политически натиск и лобита да излязат и да кажат - кой, къде. Нямам конкретен отговор, има по-скоро мълчание, каза Магдалинчев.

В този ВСС няма политически лобита, има парламентарно избрана квота и професионална от 25 члена само един не е бил действащ магистрат, по-голямата част отново ще се върнат на тези длъжности, които са заемали преди, заяви Магдалинчев.

Припомняме, председателят на ВКС Лозан Панов протестира за това, че законово се залагат допълнителни правомощия за членовете на ВСС след като им свърши мандата да се върнат на по-висока позиция. 

Според Магдалинчев, са нужни конституционни промени - за структурата на ВСС, каквото виждане имаше и от Венецианската комисия - дали тези промени ще отговарят на изискванията на Конституцията. Според него не е проблем да има и два Висши съдебни съвети, в Португалия имало три. Това е един от възможните варианти, това ще засегне сериозно конституционната промяна, каза той. 

Мария Шишкова подаде оставка като зам.-главен прокурор

Мария Шишкова подаде оставка като зам.-главен прокурор

Иван Гешев, Ася Петрова и Борислав Сарафов са заместниците на обвинител №1

Относно днешното гласуване на оставката на Сотир Цацаров - дни преди да му изтече мандата на главен прокурор, Магдалинчев каза: "оставката се гласува и не се коментира. Познавам Цацаров в битността му на добър професионалист. Добър юрист, балансиран човек, умен, знаещ наказателното право".