Заместник-главният прокурор Иван Гешев не е чул от президента какво точно според него следва да бъде променено в Конституцията. Това стана ясно от думите му пред журналисти идеята на президента Румен Радев да направи широк дебат за промени в Конституцията.

Иван Гешев се срещна с държавния глава преди той да обяви решението си да подпише указа за назначаването на главен прокурор.

Гешев заяви обаче, че е наясно, че прокуратурата трябва да бъде доста по-активна и по-активно да отговори на очакванията на хората за повече справедливост. 

Процедурата за избор на главен прокурор не е приключила, каза Гешев във връзка с подписването на указа от страна на президента.

Румен Радев подписа указа за Иван Гешев

Румен Радев подписа указа за Иван Гешев

Президентът инициира дебат за промени в Конституцията

Иван Гешев изтъкна, че главният прокурор не е недосегаем и не решава всички проблеми в държавата, както и обеща да pазвенчае мита, че главният пpокурор е всевластен и безконтролен. Това смята да направи с обясняване.

Според Гешев не прокуратурата е причина за всички проблеми в държавата, представени от политико-олигархичен кръг.

Все още заместник-главният прокурор отказа да коментира конкретни досъдебни производства, но уточни, че по всичко се работи.

Иван Гешев призова политиците да внасят сигнали до компетентната прокуратура, а не да използват главния прокурор за политическа реклама и като пощенска кутия.

На въпрос дали е настроен реваншистки спрямо протестите за избора му, Гешев заяви, че всеки може да изразява мнението си и не е настроен реваншистки. Той даде да се разбере, че всеки, който нарушава закона трябва да се притеснява.

"Много хора, които се притесняват от закона, реагираха", подчерта заместник-главният прокурор. По думите му критерият за всички хора в съдебната власт е дали някой нарушава закона.

Той сгълча журналистите, че изкарват негативното на преден план и приемат прокуратурата като най-лошото в държавата. Гешев не се мисли за нов Апостол и никой не може да се сравнява с Васил Левски.

Гешев има идеи за екипа си и ще го обяви, но след като стъпи в длъжност. Той отказа да сподели пред медиите проблемите на прокуратурата, но призна за такива. "Ние не сме безгрешни, но не сме и ние тези, които сме виновни за всичко", каза още Гешев. Според него трябва да се повиши капацитетът на следователите, както и на много други структури.

20 от ВСС подкрепиха Иван Гешев за главен прокурор

20 от ВСС подкрепиха Иван Гешев за главен прокурор

Четирима магистрати бяха против

Припомняме, на 24 октомври 2019 г. се състоя изслушването на кандидата за главен прокурор, Висшият съдебен съвет гласува и избра Иван Гешев с резултат 20 "за" и четири "против". На 7 ноември президентът Румен Радев върна на Висшия съдебен съвет решението за избор на Иван Гешев за главен прокурор. Това отново бе направено със специално изявление в президентството.

На 14 ноември се състоя повторното гласуване във ВСС на избора на Иван Гешев, което завърши със същия резултат "за" и "против".

Преди стартирането на самата процедура за избор на главен прокурор държавният глава проведе серия от срещи с представители на съдебната система.

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Румен Радев върна избора на Иван Гешев във ВСС

Иска истинска състезателна процедура