Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов отказа разпит от колегите си от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) за свое публично изказване на международна конференция, съобщи БНР.

Миналата седмица той също не влезе в словесния двубой, който му готвеха негови колеги-съдии.

Припомняме, на 16 ноември по време на форум за "Ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото" Панов каза, че "съдебна ни система е затънала в зависимости".
В изказването си съдия №1 едно обвини главния прокурор, че слага чадър над приятелите си и разследва опонентите си. Настоя и европейското наблюдение над България да остане.

Както преди седмица, така и днес Панов напусна заседанието на колегията, отказвайки да отговаря на въпросите на съдебните кадровици.

В отговор на неговите 11 причини, които опровергават констатациите на мониторинговия Евродоклад за 2018 г., 10 от членовете на Съдийската колегия зададоха с писмо 14 въпроса.

11 спецапелативни съдии сезираха ВСС след проверка от Лозан Панов към тях

11 спецапелативни съдии сезираха ВСС след проверка от Лозан Панов към тях

Питат дали има опит за влияние върху вътрешното им убеждение

Според председателстващия ВСС Боян Магдалинчев думите на Панов били приказки, хвърлени в пространството. "Човек, който е лъгал, или магистрат, който е укривал да казва такива неща, трябва да каже защо е така. В какво се изразява независимостта - финансова, политическа, някаква роднинска, нещо деяние извършено", добави председателстващият ВСС.

Боян Магдалинчев категорично отрече с колегите му да обмислят процедура по отстраняването на председателя на Върховния касационен съд (ВКС).

1000 лв. глоба за Лозан Панов

1000 лв. глоба за Лозан Панов

Съдия №1 бе наказан от Сметната палата на 10 януари

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията заяви, че начинът, по който членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) питат председателя на ВКС Лозан Панов за негово публично изказване, е в разрез с правовата държава.

"Бих казал, че по-скоро Лозан Панов би трябвало да отговори на въпросите на ВСС, макар че начинът, по който ВСС иска това, е в разрез с правовата държава - председателят на ВКС да дава обяснения за изказване пред публичен форум и не какъв да е, а съсловен форум", каза Марков.

Марков подчерта, че критиките към Лозан Панов не са свързани с неговата професионална кариера.

Съдебната система не може да е селективна, тя или работи, или не, отсече Панов

Съдебната система не може да е селективна, тя или работи, или не, отсече Панов

Държавата се превръща в мащеха за гражданите

Припомняме, преди ден стана ясно писмо от съпругата на Лозан Панов - Елисавета, до председателстващия ВСС Магдалинчев по повод изказване на последния пред БНТ.

В писмото се казва:
"Истини" като Вашите, г-н Магдалинчев, са превърнаха в една нормалност за публичността ни и затова считам, че ако и този път замълча, поредната би била възнаградена с дълъг живот.
Тъй като по неволя съм свидетел на издевателствата и униженията, на които е подложен представителят на най-висшата ни съдебна инстанция Лозан Панов, легитимирани често като "проверки и санкции" от страна на "държавни" органи, включително и на тези от страна на НАП, най-отговорно публично заявявам, че Вие разпространявате невярна информация. Призовавам Ви да докажете по-горе цитираните Ваши твърдения, тъй като разполагам с документи за точно обратното. Не бих могла да допусна дори мисълта, че е възможно Представляващият Висшият съдебен съвет на Република България да си служи с инсинуации, за да преследва нелегитимни цели.