"Съдебната система е така устроена, че тя не може да работи селективно - тя или работи, или не." Това заяви шефът на ВКС Лозан Панов в речта си след като получи първата награда на фондация "Кристиан Таков". Наградата връчи майката на починалия преди по- малко от година доц. Таков.

"Скъпи съмишленици в нашата битка за право и справедливост - ще ви призная, че досега винаги отклонявах да бъда номиниран за награди. Част от битката ми със суетата е да съзнавам, че това, което правя, е нормално и затова съм там, където съм. Напълно разбираемо, когато си заобиколен от управници повечето, от които са прегърнали властта, но са се отвърнали от Бог, нормалното да се отличава като изключение", каза Панов. Той подчерта, че е приел да бъде номиниран за тази награда именно заради Кристиан Таков - "свободният човек, достоен за възхищение".

Лозан Панов предложи съдия Светла Димитрова за зам.-шеф на ВКС

Лозан Панов предложи съдия Светла Димитрова за зам.-шеф на ВКС

Сегашният заместник на ВКС е над 5 г. на ръководна длъжност

"Случи ни се да живеем във време, в което цари мракът на апатията, породен от липсата на цел. Липсата на справедливост води до липсата на цел. Името на Кристиан винаги ще пръска светлина в мрака на апатията", заяви Панов.

Той цитира думите на писателя Кърт Вонегът: "Светец е този, който се държи почтено в непочтеното общество". "Кристиан беше нашият съвременен български светец. Изключителен борец за справедливост, който никога не потърси отплата за това, което дава", посочи още Панов.

Панов припомни, че когато преди три години на 135 - годишнината на ВКС си е позволил остро да разкритикува законодателните промени, които по думите му минират отново съдбата на съдебната реформа до него е бил именно Кристиан Таков.

Хиляди чакаха в дъжда, за да се простят с Кристиан Таков

Хиляди чакаха в дъжда, за да се простят с Кристиан Таков

Политици, общественици, студенти...

Лозан Панов коментира, че в перверзното разбиране за законодателен процес - се е стигнало до един истински законодателен разврат.

"В правният ни мир съществуват вече норми, които са в крещящо противоречие с основни принципи във правото. Държавата от закрилница на гражданите се превръща в тяхна мащеха".

По казуса със смс-а от премиера Борисов, Панов посочи като равносметка, че съвкуплението между съдебната и изпълнителната власт не само, че не е се е ограничило, но и атаките към онези представители на съдебната власт, които отказват да се съвкупят - са още по-жестоки на принципа: който издържи - издържи.

"Горко на всеки, който посмее да се противопостави и наруши омертата на главния прокурор".

Равносметката на Панов за скандала с гнилите ябълки от шест инициирани от него производства, е всички приключени "Хепи енд", с изключение на самата Янева, която получила осъдителна присъда, но по друг казус.

Той оцени като дълбоко порочен стремежът на политиците да овладеят независимата съдебна система, тъй като тя е ключов фактор в борбата с корупцията. "Свидетели сме как управлението на страната и на самата съдебна система се осъществява от компрометирани и ниско легитимни политици", каза още той.

Освен наградата на фондация "Кристиан Таков", от Инициативата "Правосъдие за всеки" връчиха отличия на признати личности със съществен принос в отстояването на върховенството на правото и на европейските ценности за свободата и човешките права.

Сред тях са професионалисти, свързани с правото, активни общественици и журналисти със смели позиции и журналистически разследвания.

Росица Михова от фондация "Кристиан Таков" представи отличените студенти по право. Сред инициативите на фондацията са осигуряването на стипендия за мислещ студент, ежегоден турнир по реторика, провеждането на научна конференция в памет на доц. Таков.

Доц. Таков бе отличен посмъртно с Наградата за цялостен принос за справедливост и право на инициативата "Правосъдие за всеки".

Сред отличените е преподавателят по антикорупция на Софийския университет Проф. Николай Найденов.

Първата награда за журналист връчи Христо Христев. Тя бе за журналиста Димитър Стоянов от Бивол.

Ивет Добромирова връчи следващия приз на журналиста от БНР Силвия Великова.

Фани Аронова определи като изключителен проект - Петя Владимирова връчи наградата на Полина Паунова. Проф. Велислав Минеков също бе сред отличените. Той определи гражданинът като "рядък биологичен екземпляр" или "Селският идиот, комуто е позволено да извика на високо глас всичко онова на което обикновения гражданин е забранено".

Той посъветва, когато видите някой заспал не го подминавайте. Събудете го - поканете го да бъде част от щастието да си прав - правото да бъдеш гражданин. Отличие получи и активистът от Гражданско сдружение БОЕЦ - Георги Георгиев.