Тази седмица ВСС ще разгледа искането на правосъдния министър Янаки Стоилов за стартиране на процедура по отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Възможно ли е сега това да се случи?

"Възможно е, но не в този момент. По-скоро въпросът не е дали, а кога?" Мнението е на бившия министър на вътрешните работи и практикуващ в момента адвокат Емануил Йорданов. В студиото на Нова телевизия Йорданов и адвокат Людмил Рангелов, зам.-председател на Висшия адвокатски съвет, се обединиха около тезата, че искането на Янаки Стоилов е тест за Висшия съдебен съвет.

"По същество обаче този сигнал се явява един тест за лоялност на ВСС към главния прокурор Гешев. Нямам никакви съмнения, че ВСС ще издържи този тест. Смяната на главния прокурор изисква мнозинство, а в случая това няма да се случи", смята Рангелов и допълни, че магистратите във ВСС дължат мястото си именно на главния прокурор.

Сийка Милева: Искането срещу Гешев е по вестникарски публикации и думи на Васил Божков

Сийка Милева: Искането срещу Гешев е по вестникарски публикации и думи на Васил Божков

Притеснителна и опасна тенденция, оплака се Милева

По думите на Йорданов в момента няма готовност за извършването на толкова радикална стъпка, въпреки че основанията са налице. "Както Бойко Рашков, така и Янаки Стоилов са юристи с висока квалификация. Те не биха предприели каквото и да било действие, ако то не е съобразено с Конституцията и законите", подчерта той, но допълни, че сегашният ВСС действа като бюро за защита на Гешев. Очакванията му са, че ще бъде излъчен отговор 1 към 1 с изявлението на говорителя Сийка Милева, тъй като ВСС само ускорява потъването на "българския политически Титаник"

Людмил Рангелов не е сигурен дали сега е моментът за една такава стъпка, тъй като тя неминуемо ще бъде натоварена политически, както се и случи в изявлението на говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Но и министърът на правосъдието няма избор, след като е сезиран от министъра на вътрешните работи със съответен доклад с нарушения, които трябва да бъдат проверени.

Дори и сега да започне процедура, тя може да продължи до края на мандата на ВСС - след година и половина - а и двамата адвокати са убедени във възможностите за протакане на една процедура.

И двамата адвокати смятат, че действията на ВСС ще покажат какво е отношенията на върхушката в съдебната система към закона и Конституцията, както и ще се даде отговор на въпроса какво ще е развитието на темата за съдебната система.

Мотивите на Янаки Стоилов за Гешев - действия, бездействия и морално укорими практики

Мотивите на Янаки Стоилов за Гешев - действия, бездействия и морално укорими практики

Имало тенденциозно използване на информация, добита със СРС

Че това ще е темата на следващите Народни събрания е убеден адвокат Рангелов, а Йорданов изтъкна, че спечелилите в предходните предизборни кампании са били обещанията за съдебна реформа, закриване на спецсъда, както и промяна във върха на прокуратурата.

Проблемът е много по-голям от конкретното име на Иван Гешев, подчерта Людмил Рангелов и изтъкна, че не толкова проблемът с отчетността, колкото с контрола върху главния прокурор трябва да бъде изчистен. Всеки един от главните ни прокурори е извършал някакви нарушения до този момент, но още с влизането в президентството преди една година вече е постигната границата на обществената нетърпимост.

И Йорданов, и Рангелов обаче са скептични, че една реформа с пряк избор на главен прокурор, както е записано в програмата на "Има такъв народ" би била успешна и работеща. "Аз не бих се ангажирал да гласувам за директор на АЕЦ Козлодуй - защото не разбирам", заяви Емануил Йорданов и допълни, че по този начин рискуваме да си сложим абсолютно неадекватно лице за главен прокурор.

Според Людмил Рангелов прекият избор на главен прокурор изглежда екзотична идея за Европа, която ни връща към времена на ранна и неутвърдена демокрация. "Идеята е изкушаваща, но неработеща у нас", категоричен бе той.

Във всеки случай Рангелов и Йорданов са убедени, че е нужна съдебна реформа в дълбочина. "Нещата са много далеч от закона и справедливостта. Това е въпрос на време, не вярвам едно Народно събрание да се справи", заключи Людмил Рангелов.

Стефан Янев: Оценката за работата на главния прокурор Иван Гешев я дадоха хората

Стефан Янев: Оценката за работата на главния прокурор Иван Гешев я дадоха хората

Почти всички партии се опитваха да купуват гласове, призна служебният премиер