Оценката за работата на главния прокурор Иван Гешев и на неговото ръководство я дадоха хората на площадите миналата 2020-та година. Мисля, че оценката им не е променена.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев в предаването "120 минути" по БиТиВи.

Мотивите на Янаки Стоилов за Гешев - действия, бездействия и морално укорими практики

Мотивите на Янаки Стоилов за Гешев - действия, бездействия и морално укорими практики

Имало тенденциозно използване на информация, добита със СРС

Хората искат оставката, искат да бъде възстановена справедливостта в държавата. За 1 г. Гешев не е показал различно поведение. В мотивите на служебния вътрешен министър има достатъчно данни. Работа на ВСС е да прецени правната тежест на аргументите на двамата министри - Бойко Рашков и Янаки Стоилов.

Сийка Милева: Искането срещу Гешев е по вестникарски публикации и думи на Васил Божков

Сийка Милева: Искането срещу Гешев е по вестникарски публикации и думи на Васил Божков

Притеснителна и опасна тенденция, оплака се Милева

Оценката на Янев за дейността на воденото от него служебно правителство е, че се справя с организацията на изборите на 11 юли, което е една от основните задачи.

Тук е моментът да благодарим на всички, особено на служителите на МВР, при взаимодействието с ЦИК беше направено необходимото. Имахме честни избори, в които българските граждани можеха да дадат своя вот и да покажат на критиците на машинния вот, че се справят, каза Янев.

От гледна точка на резултатите от вота - най-интересно е какво е състоянието на държавата след изборите. Преди да отговоря на този въпрос, да отговоря на въпроса - защо мнозинството от българите не отидоха до урните да гласуват.

Партиите трябва да намерят начин техните послания да стигат до хората, да чуват какви са вижданията на хората. За съжаление, не видях да се случи този диалог, резултатът, че по-голяма част от българските граждани не отидоха до урните се дължи на този диалог, обясни служебният премиер.

167 нови преписки за купуване на гласове за последното денонощие

167 нови преписки за купуване на гласове за последното денонощие

От началото на кампанията преписките са 779

Почти всички партии се опитваха да купуват гласове преди изборите, каза Янев. Запитан защо бе посочена само ГЕРБ, той каза, че редно или нередно е преценил самият министър, когато е направил това изявление.

Седмица преди изборите може би да, но по време на изборите (Бойко Рашков) не е правил такива изявления, обясни Янев.

На въпрос дали от партия ГЕРБ са правили параван на партия ИТН за купуване на гласове, Янев каза, че категорично не е така. Органите на МВР показаха фокусирана работа, здрава дисциплина и действие в рамките на закона, категоричен бе премиерът.

Ако е вярна тази статистиката, това не говори добре за самите тях, каза той в отговор на репликата на Борисов, че над 3000 членове и симпатизанти на ГЕРБ са били разпитвани.

Запитан дали работата на неговите министри се отрази на работата на партия ГЕРБ, която управляваше доскоро, Янев каза, че поведението на всички министри е като надпартийни личности. Действаме надпартийно в рамките на закона. Ако има обвинения в работата на отделни министри и че са действали пристрастно, аз го отдавам на нормалното политическо говорене. И след изборите има нужда да обвиняват някого, каза Янев.

Бойко Борисов: ДПС играе за "Има такъв народ" на изборите
Обновена

Бойко Борисов: ДПС играе за "Има такъв народ" на изборите

Даниел Митов обяви ГЕРБ за победители на родна почва

Партиите се опитват да разговарят едни други чрез медиите, което създава объркване в хората, чувството, че нещо не е наред в политическия диалог. Това означава, че има дистанция между хората и между институциите. Няколко пъти съм заявявал и съм убеден, че българските граждани са уморени от избори.

Партиите трябва да намерят диалога, да намерят в себе си онази мъдрост, да разберат защо са в парламента и как да сформират първо мнозинство и след това - кабинет, каза Янев.

Не бих могъл да говоря, има надежда, че ще бъде намерена правилната формула. Проблемите, които стоят пред България са много, каза той и назова - съдебната система, подпомагане на бизнеса, който произвежда висока добавена стойност и всички социални програми - здравеопазване, образование - всичко това стои и чака, трябват бързи и точни решения.