Към настоящия момент сигналите при нас са в пъти по-малко спрямо изборите на 4 април тази година. Това заяви за News.bg адвокат Надежда Йорданова от юридическия екип на инициативата "Ти броиш" за изборните жалби и нарушения по време на предсрочните парламентарни избори.

Тя посочи няколко големи групи нарушения по време на днешните предсрочни парламентарни избори. Първото по-сериозно нарушение било отчетено в първите минути в началото на изборния ден в Сливен. В много секции на територията на града за една от партиите, включени в бюлетината, когато се избирала преференцията, на хартията излизало друго име.

Веднага доброволците на инициативата сигнализирали РИК. От там са направили проверка на място и установили, че проблемът не е в машините, а от грешни информационните табла.

1060 сигнала за изборни нарушения от началото на предизборната кампания

1060 сигнала за изборни нарушения от началото на предизборната кампания

Това е с 65,1% повече спрямо 4 април

Инициативата "Ти броиш" имали много сигнали за това, че кметове, зам.-кметове, кметски наместници са на територията вътре в изборните помещения по време на изборния ден. Други нарушения са били свързани с указания от страна на СИК за начина на гласуване с машини, несъобразни правила, за това, че избиралите били твърде близо до екрана, за подсказване за коя политическа сила да се гласува.

Последната група големи сигнали дошли от областите Разград и Кърджали, където имало създадени твърде много подвижни секции за гласуване, без да са налице основание за това. Мобилните секции за хора с увреждания се създават в много ограничен кръг случай и хора, които са трудно подвижни и имат решения на ТЕЛК и НЕЛК, посочи адвокат Йорданова. "Нашите доброволци казаха, че с подвижниците секции гласуваха здрави ходещи хора, без никакви видими увреждания и явно неграмотни са искали да се възползват от тази вратичка в закона", категорична бе тя.

Адвокат Йорданова ще настоява за много подробни проверки. Ако едно лице няма увреждания, които му пречат да достигне до секцията, която да гласува, не може да гласува в мобилните секции, подчерта тя.

Предимно сигналите за изборни нарушения са свързани с нарушения на ДПС, ГЕРБ и тук-таме на БСП за действията на членове на СИК за премахване на агитационни материали в близост до входове с избирателни секции.

Тя увери, че изборният ден протекъл нормално и независимо от страховете малък брой машини дали проблем. Сигналите, които получаваме са в пъти по-малко, доволна е адвокат Йорданов.

ЦИК абдикирала от организацията на изборите зад граница

ЦИК абдикирала от организацията на изборите зад граница

Мрежата на изборните доброволци е изключително недоволна от организацията на Комисията

На въпрос дали инициативата "Ти броиш" получават сигнали и жалби за нарушения на изборния процес в чужбина, адвокат Йорданова посочи, че сигналите от чужбина са сравнително малко.

Този път обаче от инициативата получили ясен сигнал от Испания за това, че представител на политическа сила е насочвал повечето избиратели към секцията с хартиено гласуване. Другият проблем е свързан с това къде и как трябва да се попълват декларациите, че не са гласували и няма да гласуват на друго място.

Избираме Народно събрание за втори път 2021 г.
на живо

Избираме Народно събрание за втори път 2021 г.

Избирателната активност към 16 часа - 27,20%