Хасковската районна прокуратура разследва източване на бюджета на Здравната каса (НЗОК), съобщиха от прокуратурата в Пловдив.

Разследването е започнало през 2019 г. в град Хасково. То е за фалшиви документи за и отчитане впоследствие на извършени дейности по клинична пътека. Така е дадена възможност на МБАЛ - Хасково АД да получи пари от бюджета на НЗОК.

Досъдебното производство е образувано на 11 декември 2019 г. след сигнал от Териториална Дирекция "Национална сигурност" - гр. Хасково. В сигнала се казва за злоупотреби при усвояване на пари от бюджета на НЗОК чрез използването на документи с невярно съдържание и деклариране на неверни обстоятелства от страна на лекари от Инвазивното отделение към МБАЛ - Хасково АД. Според разследването, става дума за проведено лечение, използвани консумативи и медицински изделия - поставяне на стентове на пациенти на отделението. 

Прокуратурата се зае със случая с поставянето на стентове в Пловдив

Прокуратурата се зае със случая с поставянето на стентове в Пловдив

Проверяват и действията на ръководителя на отделението

По време на разследването в болницата са открити и иззети 23 медицински изделия "Интракоронарен стент". Те били запечатани в алуминиеви опаковки, за които се предполага, че са отчетени като реално използвани и по този начин на лечебното заведение са изплатени незаработени финансови средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса.

Ще бъдат изискани документи, както от МБАЛ - Хасково АД, така и от РЗОК-Хасково. Предстоят и разпити на свидетели. При необходимост ще бъдат назначени експертизи, съобщиха от прокуратурата. 

Нов случай на поставяне на стентове на здрави хора

Нов случай на поставяне на стентове на здрави хора

Този път скандалът е от Пловдив