За нов скандал с поставяне на стентове на здрави хора съобщи вчера "Нова". Този път случаят е от Пловдив и е свързан с началника на кардиологичното отделение в държавната болница доц. Иван Мануков.

Според разследването, на 9 октомври тази година жертва на доц. Мануков в пловдивската болница става Динко Бобчев.

"Бях на сауна в комбинация със студена вана. Почуствах неразположение, аритмия на сърцето. Обърнах се към доктор Мануков, когото познавам от 25 години. Той и синът му, който работи при него, ми направиха коронарография. Тогава ми казаха, че имам 85% запушване. После в епикризата прочетох, че са 75% на едната артерия и разширение на сънната", разказа потърпевшият.

Бобчев показва и бележката, в която е посочено, че трябва да бъдат поставени два стента. Ако това не се случело до няколко дни, пациентът бил заплашен от масивен инфаркт или инсулт, казали лекарите.

Пациентът е изпратен от лекар на повторен преглед в софийска болница при проф. Златарева, която категорично заявява, че сърцето му е здраво и не се нуждае от стентове. Думите ѝ потвърждава и друг неѝн колега - проф. Петров.

Отстраниха от длъжност пазарджишкия кардиолог заради случая с поставянето на стентове

Отстраниха от длъжност пазарджишкия кардиолог заради случая с поставянето на стентове

При доказване на вина следвало и уволнение

"Казаха, че това е измама и прилича на пазарджишката история. Те ме насочиха към техен колега - съдовия хирург проф. Гроздански. На прегледа при него също се установи, че съм абсолютно функционално здрав човек", споделя потърпевшият Динко Бобчев.

Мъжът от репортажа се прибира в Пловдив вече спокоен и не се явява в пловдивската болница.

"Но тогава започнаха да ми се обаждат. Потресен съм, че за едни 2 000 лева, които щяха да вземат като процент от здравната пътека, щяха да ме превърнат в инвалид за цял живот", казва той. 

След светкавична проверка на Здравната каса в пловдивската болница е открита трета епикриза в документацията на потърпевшия. Тя отново е със същата дата, но с нови промени в заключенията на доц. Иван Мануков.

През 2009 г. Мусанков бе в центъра на скандал с ненужно поставяни стентове след проверка на здравното министерство. Десет години по-късно вина и наказани няма, а доцентът продължава да е шеф на отделението.

Проверяват случаи на поставяне на стентове на здрави хора в МБАЛ Пазарджик

Проверяват случаи на поставяне на стентове на здрави хора в МБАЛ Пазарджик

Болницата се проверява изцяло от различни държавни органи

Припомняме, че в края на септември, със заповед на изпълнителния директор на "МБАЛ Пазарджик" АД д-р Васил Вълчев бе отстранен кардиологът д-р Петър Лазов до приключването на проверките на всички контролни органи във връзка с твърденията, че е поставял стентове на здрави пациенти.

В позицията си до медиите лекарят отрече да е операрирал здрави хора.

След това БЛС сезира Етичната комисия по случая с пазарджишкия кардиолог.