БЛС сезира Комисията по професионална етика към регионална колегия на БЛС - Пазарджик по случая с лекаря от МБАЛ-Пазарджик, за който след разследване на Нова телевизия се твърди, че е оперирал здрави хора.

В позицията си те посочват, че едно от основните задължения на Български лекарски съюз е да гарантира на обществото, че то ще бъде лекувано от компетентни лекари, които не злоупотребяват със своите правомощия, а упражняват професията си отговорно и достойно.

По думите им всяко поведение, несъобразено със съвременните медицински стандарти, е опасно и вредно за цялото общество. Според тях това всява недоверие към лекарското съсловие, а по този начин поставя в риск живота и здравето на пациента.

Проверяват случаи на поставяне на стентове на здрави хора в МБАЛ Пазарджик

Проверяват случаи на поставяне на стентове на здрави хора в МБАЛ Пазарджик

Болницата се проверява изцяло от различни държавни органи

От БЛС отбелязват, че в случай, че на човек действително трябва да бъде оказана медицинска помощ, той може да откаже такава заради породилия се страх от злоупотреби.

БЛС категорично осъжда и се противопоставя на порочните практики, които поставят петно върху цялото съсловие. Те са на мнение, че това оставя трайна вреда върху авторитета на медиците, но и са една от основните причини за нарастващата агресия над медицински лица.

От Български лекарски съюз поясняват, че имат правото да наложи предвидените в Закона и Устава на съсловната организация санкции след приключване на разследването и при наличието на доказващи вината обстоятелства за неспазване на етичните и медицинските правила.

Пазарджишкият кардиолог отрича да е оперирал здрави хора

Пазарджишкият кардиолог отрича да е оперирал здрави хора

Заплашва да търси правата си в съда

Припомняме, че след разследване на Нова телевизия стана ясно, че се проверяват случаи на поставяне на стентове на здрави хора в МБАЛ-Пазарджик. 

След това кардиологът д-р Петър Лазов отрече категорично твърденията, че е операрирал здрави хора като изпрати позицията си до медиите.