След главния прокурор Цацаров и правосъдният министър Екатерина Захариева поиска от Върховния касационен съд (ВКС) тълкуване на противоречива съдебна практика. В запитването си правосъдният министър дава пример и с Лора, която бе убита на пешеходна пътека.

Министърът запита върховните съдии: "Налице ли е съпричиняване на смърт или телесна повреда, когато пешеходец пресича платното, при условие, че шофьор е нарушил правилата на Закона за движение по пътищата относно скоростта, както е по чл. 343 от Наказателния кодекс (НК)? Трябва ли да се наложи по-леко наказание на водача?".

Сега само някои съдебни състави приемат, че при смърт или телесна повреда на пешеходец, пресичал на пешеходна пътека, шофьорът има по-тежка вина.

В тези случай съдебните състави изключват съпричастността на пешеходеца дори той да не се е съобразил с правилата за пресичане на пешеходна пътека.

Други съдебни състави смятат, че съществува причинна връзка между нарушението на режима на скоростта от страна на водача и катастрофата, в резултат на което е причинена смърт или телесна повреда на пешеходец, поради внезапното навлизане на пешеходеца в т.н. „опасна зона за спиране“ на МПС“, пише в искането на правосъдният министър.

Практиката сочи, че в тези случаи, ако пешеходецът е нарушил правилата за  движение, е налице „съпричиняване“ и се налага  по-леко наказание на дееца.

В искането на министър Екатерина Захариева са приложени решения по шест дела на Върховния касационен съд, Софийския градски съд и Апелативния съд във Велико Търново, сред които е и този със загиналата на пешеходна пътека Лора Казанлиева при ПТП, причинено от моторист, карал с превишена скорост. В последния случай съдът намали присъдата на моториста, тъй като загинала Лора е пресичала неправилно.