От Икономическа полиция разследват столичния зам.-кмет по финансите Дончо Барбалов. Те са се е самосезирали по медийни публикации, според които неправомерно са изхарчени 84,5 млн. лв., информираха от МВР.

Проверяват дали Столичната община неправомерно е харчила целеви средства, постъпващи в нейните сметки от такса битови отпадъци (ТБО) за други дейности. 

Условна присъда за шефа на "Озеленяване" Ненко Ненков

Условна присъда за шефа на "Озеленяване" Ненко Ненков

Присъдата го лиши от право да упражнява ръководна длъжност за една година

Ежегодно в сметките на общината постъпват суми от такса битови отпадъци от предходни години, т. нар. "недобори", които се събират в обща сметка, а после се разходват не за дейности, свързани с почистването, както изисква Законът за местните данъци и такси (ЗМДТ). Според ЗМДТ, постъпващите средства от ТБО са целеви и като такива трябва да се разходват единствено и само за дейности, свързани с почистването. Това е потвърдено и от официално становище на Сметната палата в отговор на изпратено конкретно запитване по казуса.

След справки от Столична община и Агенция "Държавна финансова инспекция" (АДФИ), е направен изводът, че "средства в размер на над 84,5 млн. лв. от недобори по ТБО през 2019 и 2020 г. не са постъпили в целевата сметка, а в такава, в която постъпват всички приходи на общината. Точният размер на средствата може да се установи след възлагане на одит от Сметната палата. Предстои материалите да бъдат изпратени в прокуратурата за преценка дали да бъде образувано досъдебно производство", се казва в съобщението.

Източвали столичното „Озеленяване”

Източвали столичното „Озеленяване”

И общинското дружество "Пазари Север"

Междувременно от Столична община изпратиха обяснение, че всички приходи от такса битови отпадъци в София се изразходват за почистване, озеленяване и дейности по екологията, а годишните финансови отчети на Столична община са проверени от Сметната палата.

Парите, които отиват за озеленяване и почистване ежегодно са гласувани в план-сметката, приемана от Столичния общински съвет, уведомяват от институцията на Фандъкова.

"Дейностите по чистота, която съдържа прогнозни разходи на база прогнозни приходи пред календарната година, за която се определя и размера на таксата Недоборите са приходи за минали години, които не са внесени от задължените лица в периода, в който са начислени", уверяват от там без да уточяват точния период.

Според общината: "В този случай дейностите по изпълнение на План-сметката за тези минали година (дали е само една - б.р.) са били дофинансирани с други собствени приходи на общината.

Събирането на тези вземания в следващи бюджетни години възстановява изразходваните собствени средства и не би следвало да се счита целеви приход за годината, в която постъпва. Въпреки това, Столична община насочва приходите от недобори (грешни изписвания - б.р.) отново към дейности по екология и озеленяване".

Всички годишни финансови отчети на Столична община са проверени от Сметната палата. В тях не се съдържат констатации и/или препоръки за реда на отчитане на приходите от такса битови отпадъци, респективно, за изпълнението на план-сметката за чистота. Годишните финансови отчети на София са публично достъпни на сайта на общината, пишат от СГО.

По отношение на проверката от Икономическа полиция, от Столична община са предоставили всички поискани данни и разяснения на бюджетните процедури. Предоставената информация включва и съдебни решения за начина на изразходване на средства от такса битови отпадъци за минали години, обясняват от там и допълват, че за разглеждания период 1 януари 2019 г. - 31 декември 2020 г. Столична община е предоставяла ежедневна информация на Министерство на финансите за процеса на данъчно облагане.