Проблемът в момента на директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов е как да обясни големия ръст на приходите в хазната - 12%. Това призна самият той в студото на Нова телевизия.

Танов подчерта, че въпросните приходи са предимно от „осветления сив сектор" и възлизат на близо 3 млрд. лева, като около 600 милиона са от акцизи. "Този ръст не може да бъде обяснен с икономически растеж", заяви шефът на митниците.

Според него обаче не трябва да се използва думата контрабанда, а финансови измами, които са възможни заради корупцията във всички системи. "Престъпниците не са само контрабандистите. Има и добре облечени с костюми и добре говорещи престъпници, каза Танов. 

Ваньо Танов отбеляза, че в много от разкритите от екипа му случаи на измами няма осъдени, отговорността за което била на съда и правораздавателните органи. Заради решения на магистратите дори се налагало митниците да връщат пари на подсъдими, които се оказват невинни след дела, които са се проточили с години.

В тези години са много малко лицата, които са осъдени, а това поражда усещането за ненаказуемост. За първи път обаче през 2015 г. имаше политическа воля да се преследват тези престъпления, каза шефът на митниците. 

По думите на Танов "тази съдбена система трябва да се промени".