Всяка държава има право да дерогира временно някои нейни разпоредби в случай на извънредно положение, каквото е в сила за България, считано от 13 март 2020 г., съобщават от Министерството на правосъдието.

От ведомството пояснават, че това означава, че някои права ще бъдат ограничавани повече от обичайното, като например право на придвижване (не можем да ходим, където си поискаме), право на сдружаване (организациите не могат да правят събрания ) и др.

Тези ограничения трябва да са свързани с целта на извънредното положение, в случая - да предпази хората от коронавируса, посочват от МП.

Изграждат КПП-та на областните центрове

Изграждат КПП-та на областните центрове

Забраняват на хора под 60 г. да посещават аптеки и хранителни магазини от 8:30 до 10:30 ч.

Те припомнят, че вчера Народното събрание е приело Закон за извънредното положение, тоест държавата дерогира от някои разпоредби на Конвенцията.

Сега държавата трябва да изпълни международното си задължение по Конвенцията и да информира Генералния секретар на Съвета на Европа за това ограничаване на правата, посочват от ведомството и допълват, че в тези случаи задължението на държавата е да нотифицира Генералния секретар на Съвета на Европа, като изпрати текста на закона и обясни какво налага неговото приемане, както и да посочи срока на действие на тези извънредни мерки.

Тази нотификация се публикува на сайта на Съвета на Европа и всички други държави членки могат да се запознаят с това какво се случва в България.

Нотификацията е гаранция, че правата нямат да бъдат ограничени извън най-необходимото за постигането на целта - овладяване на епидемията и гарантиране здравето на хората. Освен това тази нотификация не отнема на никого правото на жалба до Европейския съд за правата на човека.

От министерството на правосъдието поясняват, че до момента няколко държави са направили такава нотификация, от ЕС - Румъния, Литва и Естония, като вероятно ще последват и други. Съветът на Европа също разпространи меморандум сред държавите членки с разяснения относно условията за дерогация и конкретната процедура.

Час спорове по заглавието на извънредния закон
Обновена

Час спорове по заглавието на извънредния закон

Отхвърлиха искането на БСП обсъждането на второ четене на закона да се излъчва пряко