Инвеститорът на строежа на Алепу ще заведе иск срещу държавата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщава БНР.

Мотивът на бизнесмена от Приморско Стоян Василев е решението на Върховния административен съд, че разрешителното за строежа на т. нар "подпорна стена" е нищожно.

Той подчерта, че в проекта, който се реализира в местността "Алепу", са инвестирани значителни средства и някой трябва да носи отговорност, че е бил въведен в заблуда с издаденото разрешително за строеж.

Припомняме, случаят със строежа на плаж "Алепу" придоби отново широк обществен отзвук през лятото на 2020 г. след протести на еколозите, след като вече веднъж бе спрян през пролетта на 2019 г.

ВАС окончателно: Разрешителното за строежа на Алепу е нищожно

ВАС окончателно: Разрешителното за строежа на Алепу е нищожно

Административни актове не могат да се дублират

Екозащитници изразиха предположение, че свлачището на плажа е било активирано умишлено, за да има претекст за изграждането на брегоукрепителното съоръжение, което обаче съмнително прилича на хотел. От Камарата на геодезистите определиха въпросната конструкция като гавра със закона.

Междувременно експремиерът Бойко Борисов обеща на плажа да има само къщички за птички, големи птички, но междувременно спирането на строежа влезе в съда.

След извършени проверки стана ясно, че в местността "Алепу" са били предвидени не един, а 23 строежа.

Алепу с 2 разрешения. Комитова: Такова чудо няма

Алепу с 2 разрешения. Комитова: Такова чудо няма

Проектът за строеж на Алепу е един пример за хаотичност в строителството

От април месец тази година курортният комплекс "Алепу Вилидж" е с нов инвеститор, след като "Главболгарстрой" се оттегли от проекта. Дружеството "ГБС Турс" ЕАД, носител на отстъпено право на строеж и на разрешението за строеж на ваканционното селище, ги продаде на частния инвеститор и строителен предприемач Стоян Василев.

Преди това обаче стана ясно, че съпругът на външния министър в правителството на ГЕРБ Екатерина Захариева - Ангел Захариев, е главният проектант на строежа.