Районният съд в Генерал Тошево осъди осем граждани на Ирак за опит за незаконно преминаване на българо-румънската граница, съобщи "Дневник".

Магистратите са признали чужденците за виновни за това, че на 8 декември 2016 г. в село Росица, община Генерал Тошево, са опитали да излязат от България без разрешение на съответните органи и не през определените за това места.

За шестима от иракските граждани, между които има две жени, съдът постанови наказания от три месеца "лишаване от свобода" с тригодишен изпитателен срок. Всеки от осъдените ще трябва да заплати и глоба по 100 лв.

Двама от чужденците са извършили престъплението при условията на повторност, за което получават ефективни присъди от три месеца "лишаване от свобода". Те също ще заплатят глоба по 100 лева.

Наказанията са наложени, след като Районният съд в Генерал Тошево одобри споразумения, сключени между прокуратурата и чуждите граждани. Постановените съдебни актове са окончателни и влизат в сила веднага.

Осемте мигранти са част от групата от 25 иракчани - 15 жени и 10 мъже, на които в средата на декември 2016 година Районният съд наложи мерки за неотклонение "задържане под стража" за незаконно преминаване на границата. Съдът постанови в края на миналата година присъди за 17 от чужденците, а днес наложи наказания и на останалите, информират от пресцентъра на институцията.