Прокуратурата поиска доживотен затвор за подсъдимия за двойното убийство пред столичната дискотека "Соло" Илиян Тодоров, съобщи БНР.

Адвокатите на родителите на загиналите при инцидента младежи - Кирил Въжаров и Васил Александров, настояха от своя страна доживотната присъда да е без право на замяна.

Делото за двойното убийство пред столичната дискотека  е към края си, поне на първа инстанция. Вчера Софийски градски съд изслуша последната експертиза в процеса и разпита последния свидетел.

Още преди началото на пледоариите, подсъдимият Илиян Тодоров каза, че ще дава обяснения по делото. Той заяви обаче, че не желае да го направи на този етап, а ще се възползва от правото си да разкаже последен за инцидента пред „Соло".

Подсъдимият беше призован от съдебния състав начело със съдия Румяна Ченалова да даде обяснения още днес, тъй като според процедурите, ако в разказа си той посочи нови лица, събития или обстоятелства, делото отново ще трябва да се върне повторно за съдебно разследване и събиране на доказателства. Съдебният състав посочи, че така делото може да се проточи допълнително и да се наложи трети път да се слушат пледоарии на страните.

Илиян Тодоров обаче отказа днес да разказва за двойното убийство и посочи, че ще го направи в последващ етап от процеса.

Наблюдаващият прокурор по делото Любка Кръстева редуцира пледоариите си, тъй като съдебният състав вече ги е слушал, а тезата на държавното обвинение остава непроменена и след заключенията на допълнително назначените експертизи.

Според Кръстева, пострадалият Кирил Димитров е започнал пръв словесния спор с компанията на подсъдимия, но от отсрещната страна отвръщали с резки реплики, които в последствие прераснали в сбиване. Според тезата на прокуратурата, загиналите момчета Васил Александров и Кирил Въжаров са се включили в боя, за да защитят приятеля си Кирил Димитров и без намерение да се бият.

Кръстева изчисли на базата на съдебно-медицинските експертизи кой от участниците в боя пред съдебната палата колко удара е получил.

Според експертизите Кирил Въжаров е получил 3 удара с юмрук в лицето и тялото и още няколко с нож в гърба, Васил Александров е бил ударен два пъти в лицето и тялото и също е бил наръган в гърба с нож, а оцелелия Кирил Димитров е получил 3 удара в лицето и тялото и удар с нож в гърба. Стефан Стойков от компанията на Илиян Тодоров е бил ударен само веднъж с чаша по главата, а подсъдимият е имал две наранявания от два удара в лицето.

Нараняванията с нож в гърба са станали много бързо и непосредствено един след друг, сочи тезата на държавното обвинение.

Наблюдаващият прокурор призна, че действително нито един от ножовете, приложени като веществено доказателство по делото, не е оръжието на престъплението. Според косвените доказателства обаче, в нощта на убийството само Илиян Тодоров е имал нож в себе си, а свидетелката Сирет Пуук от Естония казва, че е видяла оръжието в ръката му. Пледоариите по делото продължават.

"Не съм извършил това престъпление. Моля да бъда оневинен". С тези думи към съда се обърна Илиян Тодоров, възползвайки се от правото си на последна дума.

Той обаче не пожела да дава подробни обяснения за случилото се с мотива, че това би се приело като защитна теза.

Тодоров помоли съда за справедливо решение.

СГС ще обяви присъдата си по делото за двойното убийство пред "Соло" утре в 9:00 ч.

На 18-ти април 2009 г. около 3,30 сутринта двама младежи бяха ранени смъртоносно с удари с нож в гърба при свада до Съдебната палата. Обвинен за убийството на Кирил Въжаров и Васил Александров е 24-годишният Илиян Тодоров.

Ако бъде признат за виновен, той може да получи от 15 години до доживотен затвор без право на замяна. Очакваше се на заседанието на 1 юли да бъде произнесена присъда. Това обаче не се случи и вместо присъда съдебният състав постанови възобновяване на съдебното следствие.