Инспекторатът на ВСС ще извърши проверка на новоназначения шеф на Софийски градски съд Владимира Янева.

Това стана ясно след днешното извънредно заседание на ВСС, на което Комисията по професионална етика и превенция на корупцията предложи Инспекторатът на ВСС да извърши проверка на съдия Янева.

Проверката ще бъде възложена по време на заседанието на ВСС в четвъртък.

Същевременно от ВСС вече е изпратено писмо до председателя на Сметната палата, с което е поискано да се направи проверка дали съдия Янева е декларирала всичките си имоти, съгласно закона и има ли пропуски и нарушения в подадената от нея декларация

За проверката се заговори след избирането на Владимира Янева за председател на СГС. За нея се твърди, че е семейна приятелка на вътрешния министър Цветан Цветанов и че неправилно е прекратила дело срещу бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев. По негово време бащата на Янева е купил два магазина от общинското дружество.

Съдия Галина Захарова, която подаде оставка и напусна Висшия съдебен съвет, също заяви, че късно е разбрала за работата на Владимира Янева по делото "Софийски имоти".

Вчера стана ясно, че инспекторатът към ВСС ще започне в сряда проверка на цялото Наказателно отделение на СГС. Главен инспектор на Инспектората към ВСС Анна Караиванова наложи проверка на цялото наказателно отделение на съда, а не само на новия му председател.

Проверката ще приключи в максимално кратки срокове и ще бъде огласена публично.