Искат постоянен арест за бащата, който на 1 март преби 14-годишната си дъщеря. Детето е все още в болница с травми в корема, главата и със счупен нос, съобщи bTV.

Предвиденото в закона наказание за този вид престъпление е лишаване от свобода от 2 до 10 години.

"Обвиненията, които към настоящия момент са повдигнати, са за нарушение на заповед за защита от домашно насилие. Има издадени две заповеди от август и юни 2018 г. Другото повдигнато обвинение е свързано със закана за убийство към детето", обясни говорителят на Районната прокуратура Вяра Алексиева.

Препоръчват обучение и психологическа работа с жертви на домашно насилие

Препоръчват обучение и психологическа работа с жертви на домашно насилие

За регистър на причинителите на насилие призова пострадала

Предстои събирането на доказателства, тъй като разследването е в начален етап. При наличието на такива ще бъде повдигнато и обвинение по новия текст от Наказателния кодекс за домашно насилие, по време на което е причинена телесна повреда.

Според Алексиева промените в НК са необходими заради зачестилите случаи. По този начин работата ни е значително улеснена, защото с всички способи на закона бихме могли да защитим пострадалия и да преследваме извършителите, коментира Алексиева.

По-строги наказания за домашно насилие с промените в НК

По-строги наказания за домашно насилие с промените в НК

Системното следене да се наказва със затвор от 1 година или пробация

По първоначални данни детето е със средна телесна повреда, но предстои съдебно-медицинска експертиза.

Майката на пострадалото дете Ирина Янкова разказа, че по време на развода бащата е поискал трите им деца да бъдат изслушани в съда. Според нея под влияние на баща си и от страх децата са казали, че искат да останат при него.

"Физическият и психически тормоз от негова страна към мен продължи и след развода. Така бях принудена да замина при родителите си", разказа Ирина.

БХК: Всяка трета убита жена в България е била жертва на системно насилие

БХК: Всяка трета убита жена в България е била жертва на системно насилие

Убийствата не се документират през пола на жертвата, акцентират от БХК

Тя е била заплашвана с убийство. Бившият й съпруг дори е опирал нож в гърлото й.

Във вторник се свиква спешен координационен механизъм, в който ще участват полицията, прокуратурата и училището, в което е преместено детето, както и Закрила на детето.